Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusivuosi | Ilotulitteista Uudellamaalla 8 silmävammaa, joista 2 tähtisädetikuista – Ylilääkäri: Yksi vammautunut "on onnekas, jos silmään jää käyttönäkö"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on tammikuun alkupäivinä tullut hoidettavaksi kaikkiaan kahdeksan silmäpotilasta, jotka ovat tavalla tai toisella vammautuneet ilotulitteiden vuoksi. Kukaan heistä ei käyttänyt suojalaseja.

Vakavin tapaus sattui torstaina 30. joulukuuta, jolloin patatyyppinen ilotulite räjähti ja halkaisi vieressä seisseen henkilön silmämunan. Se myös aiheutti murtumia silmänpohjan luihin.

– Kyseinen henkilö on saanut keskivaikean silmäruhjeen ja hänet on leikattu. Hän on onnekas, jos siihen silmään jää käyttönäkö, luonnehtii silmäkirurgian ylilääkäri Tero Kivelä Husista.

Muut viisi vammaa ovat Kivelän mukaan lievempiä, eikä niiden kohdalla ole vaaraa pysyvästä vammautumisesta. Kaksi heistä on saanut silmiinsä ja silmäluomiinsa pieniä kipinöitä tähtisädetikuista.

– Ilotulitusrakettien ruutiroiskeet aiheuttavat yleensä pinnallisia vammoja luomiin ja sarveiskalvoihin, mutta ne paranevat nopeasti, Kivelä mainitsee.

Kahden potilaan silmävammat aiheutuivat ammuttavasta padasta, yhden ilmapaukusta ja yhden varsinaisesta ilotulitusraketista.

– Vielä tässä vaiheessa emme tiedä varmasti, paljonko koko maassa on silmävammoja tullut, sillä se selviää Suomen silmälääkäriyhdistyksen kyselyn valmistuttua tammikuun puolivälin jälkipuoliskolla, Kivelä arvelee.

Vammojen määrä vaihtelee merkittävästi eri vuosina riippuen muun muassa vuodentaitteen säätilasta.

Viime vuonna koko maassa silmävammoja tuli kaikkiaan 21, mutta kaksi vuotta sitten vain 11.

– Toivon, että uusin luku on lähempänä tuota kahden vuoden takaista lukua, Kivelä mainitsee.

Uudenvuoden silmävammojen määrä on vähentynyt huomattavasti 2010-luvun alusta lähtien, jolloin Komet Bomb- ja Thunder King -tulitteet kiellettiin liian vaarallisina.

Samaan aikaan kiellettiin sellaiset roomalaiset kynttilät, joiden sisämitta on alle 20 millimetriä. Pienemmät roomalaiset kynttilät puolestaan kiellettiin tiettävästi juuri siksi, että niitä ammuttiin toisia ihmisiä päin. Nykyisin maahantuojat myyvät roomalaisia kynttilöitä, jotka täyttävät lain asettamat vaatimukset.

Myös miniraketit eli kissanpierut ovat nykyisin kiellettyjen listalla.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen allekirjoittajat vaativat sitä, että ilotulitteita saisi Suomessa myydä vain alan ammattilaisille. Aloite keräsikin yli 65 000 allekirjoitusta, eduskunnan talousvaliokunta tyrmäsi sen lokakuussa 2022.

Aloite joutui odottamaan käsittelyvuoroaan talousvaliokunnassa reilut kaksi ja puoli vuotta, mutta valiokunta päätyi lykkäämään haittojen rajoittamista pitkälle tulevaisuuteen.