Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Aaro Hellaakosken Runojen ilta Vihdissä ensi lauantaina

Runoilija Aaro Hellaakoski syntyi kesäkuun 22. päivä Oulussa vuonna 1893. Tänä vuonna hänen syntymästään tulee 130 vuotta.

Monipuolisesti lahjakas Hellaakoski oli omien polkujen kulkija. Tämä kiihkeä nuori mies kirjoitti ylioppilaaksi Oulussa ja siirtyi Tampereen kautta Helsinkiin opiskelemaan luonnontieteitä. Hän tutustui nuoreen kuvanveistäjään Wäinö Aaltoseen, jolla oli tummasilmäinen sisko Lempi, johon Aaro palavasti ihastui. Runoilija, luonnontieteilijä ei ollut mikään helppo sulhasehdokas, mutta häitä vietettiin viimein toukokuussa 1924. Syntyi elämänmittainen liitto, jota Hellaakoski on kauniisti kuvannut monissa herkissä parisuhderunoissaan. Vuonna 1928 ilmestyi kokoelma Jääpeili, jonka runot rikkoivat monella tapaa mitallisen ja perinteisen runon kaavoja. Tässä kokoelmassa on kuuluisa Hauen laulu, jossa Hellaakoski manaa kosteasta kodostaan hauen puuhun laulamaan.

Jääpeilin jälkeen Hellaakoski keskittyi luonnontieteelliseen tutkimukseen ja opetustyöhön Tyttönormaalilyseossa, jossa hänet tunnettiin lempinimellä ”Koukku”. Sodan jälkeen Hellaakoski palasi voimalla runojen pariin kokoelmalla Huojuva keula (1946). Teemat syvenevät, rakkaus ja luonto ovat edelleen mukana, mutta omien polkujen kulkijan sisäinen tutkiskelu ja elämän syvällinen pohdiskelu lisääntyy. Hellaakoski menehtyi syöpään 70 vuotta sitten marraskuussa 1952.

Syksyllä sattumalta Vihdin kirjastolla kokoontui joukko runojen ystäviä. Keskustelu kiertyi Hellaakoskeen ja tulevaan juhlavuoteen 2023. Kun mukana vielä oli Vuokko Sivuranta, joka on ollut Aaro Hellaakosken - ”Koukun” - oppilaana Normaalilyseossa, syntyi ajatus valmistaa ilta Aaro Hellaakosken runoista ja hänen runoihinsa sävelletyistä lauluista.

Aaro Hellaakosken runojen ilta Vihdin seurakuntatalolla (Niuhalanraitti 6) la 14.1. klo 18.

Esiintyjinä: Eija Nurmio, Erkki Hakkarainen, Juha Wikström, Marja Mannaberg, Sini Rautavaara,

Vuokko Sivuranta, Tuula Kilpeläinen ja Virve Keskinen.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa (käytetään seurakuntatalon korjaukseen)