Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin Veikkolan kartano suosittu kuvauspaikka – isäntäväki itsekin realitysarjan tähtinä

Kartanon yksityispuolella oli tavarakaaos: Henrikki Halme tyttärineen Kaaoksen kesyttäjät -sarjassa.

Vihtiläinen Veikkolan kartano on näkynyt tv-ruudussa viime aikoina. Se on Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa nähtävän, suositun Rakkaat lapset -sarjan kuvauspaikka.

Veikkolan kartanossa on kuvattu myös osa Kaaoksen kesyttäjät -sarjasta, joka päättyi vuodenvaihteessa ja on nähtävissä MTV Katsomossa. Hyvän mielen realitysarjassa pannaan järjestykseen kahdeksan suomalaiskodin tavarakaaos – yksi kohde on Veikkolan kartanon yksityisasunto, joka on kartanon isännän Henrikki Halmeen, 51, ja hänen tyttäriensä Iriksen, 14, ja Ursulan, 12, koti.

Kaaoksen kesyttäjät -sarjassa 570-neliöisen Veikkolan kartanon päärakennuksen edustuspuoli on tip top -kunnossa. Karu totuus avautuu yksityiskodin puolella: tavaraa on yksinkertaisesti liikaa, niin paljon ja vailla säilytyspaikkaa, etteivät asukkaat meinaa mahtua sekaan.

– Päädyimme sarjaan Rabbit Film -tuotantoyhtiössä työskentelevän tuttavantuttavan kautta. Tenttasin tuotantoyhtiöltä mitä ollaan tekemässä, ja sieltä vakuutettiin, että turvallisin mielin voi lähteä mukaan: asialla on kunnianhimoinen ammattilaisten muutostiimi. Ja näin oli. Mukavaa porukkaa ja luonteva lopputulos.

– Tyttöjä jännitti etukäteen niin heidän tulevat huoneensa kuin oma esiintyminenkin, mutta molempia voi nyt kehua.

Realitysarjassa mukana olemisesta oli hyötyä Henrikki Halmeelle. Konseptiin kuului kodin tavaramäärän vieminen valtavaan varastohalliin, jossa omistajien piti kahden päivän aikana päättää mitä pidetään ja mistä luovutaan.

– Sain kipinää! Kierrätykseen kelpaamatonta tavaraa meni yli 1 800 kiloa jäteasemalle. Pidin kirppispäivän, jossa oli yli 100 kävijää. Kaappeihin jäi paljon järjesteltäväkseni.

Halmeelle tuli rutiinia arvioida onko esine pidettävä vai ei. Siihen asti joka esineellä oli oma puolustuspuhe – ollut suvulla pitkään, kaunis, käytännöllinen, arvokas…

– Kun sai alkuun systemaattisen tekemisen, tuli ymmärrys esimerkiksi valita viidestä esineestä ne kaksi pidettävää. Jäsentyi näkemys siitä, mikä kartanoon kuuluu, mitä sinne mahtuu ja mistä voi luopua. Punainen lanka on nyt selvempi ja luopuminen yhä helpompaa.

Äitinsä ja isoäitinsä tavoin Halme on viihtynyt antiikkiliikkeissä, huutokaupoissa ja vanhan tavaran kaupoissa. Hän arvostaa suomalaista designia ja käsityötaitoa. On tullut ostettuakin kaikenlaista.

– Yllättävän paljon on tavaraa, jonka on halunnut joskus hankkia, mutta josta voisi jo luopuakin.

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä Veikkolan kartanossa oli vipinää. Talossa oli kymmenen saksalaista Airbnb-majoittujaa. Henrikki Halme ja Galleria Pictorista tuttu Tiina Purhonen ripustivat seinille Vihtiin liittyvää taidetta Halmeen laajasta kokoelmasta. Kun kotitaidenäyttely valmistuu, Halme suunnittelee järjestävänsä yksittäisiä yleisötapahtumia taiteen ympärille – mukaan ehkä ruokaa, tarinoita taiteesta ja taiteilijoista.

Talon yläkerrassa on jo myyntihuone kuvataiteelle, joka ei liity Vihtiin. Eikä Halmeen sukuun, jonka juuret juontavat Olkkalan kartanoon.

Kaaoksen kesyttäjät -sarja ja kotitaidenäyttely tangeeraavat toisiaan: vähitellen selkenee mistä voi luopua.

Kuvauspaikkana Veikkolan kartano on ollut yllättävän suosittu viime vuosina, vaikkei Henrikki Halme ole sitä mitenkään markkinoinut filmiväelle.

– Tuotantoyhtiöt ovat ottaneet yhteyttä: Tove-elokuvasta Helsinki-filmi ja Rakkaat lapset -sarjasta Yellow Film & TV. Haluan pitää maatilan ja rakennukset täynnä elämää, ja siihenkin kuvaukset sopivat. On ollut kiinnostavaa seurata tuotantotiimien ammattimaista työskentelyä. Korvaustakin maksetaan, ja se avittaa ison kohteen ylläpidossa sekä öljy- ja sähkölaskuissa.

Miksi juuri Veikkolan kartano valittiin Rakkaat lapset -kuvauspaikaksi?

– On tärkeää olla isoja huoneita, jotta kuvauskalustolla mahdutaan sujuvasti operoimaan. Toinen pääsyy lienee keskeinen sijainti lähellä Helsinkiä ja näyttelijöitä, joiden aikataulujen ehdoilla kuvataan, arvelee Halme.