Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläinen Hannu Häkkinen seikkaili 1,5 vuoden ajan pienkoneella Amerikassa: "Minua ihan masentaa, kun ihmiset vanhetessaan lopettavat haaveilun"

Vihdin Metsäkylässä asuva lentoharrastaja Hannu Häkkinen on ennakkoluuloton mies. Aikoinaan muun muassa YK-joukoissa Libanonissa toiminut Häkkinen on elämässään matkustellut paljon ja tarttunut ennakkoluulottomasti tilaisuuksiin, kun niitä on tullut vastaan.

Tästä teemasta hän pitää tammikuussa myös kaksi erillistä yleisötilaisuutta Vanjärven seurojentalolla. Luennoilla hän haluaa kannustaa erityisesti nuoria kuulijoita haaveilemaan rohkeasti ja elämään oman näköistä elämää. Luennoillaan hän kertoo omista lentoseikkailuistaan Yhdysvalloissa ja Keski-Amerikassa.

Helsingissä lapsuutensa viettänyt, ja viimeiset parikymmentä vuotta Vihdissä asunut Häkkinen on harrastanut ilmailua 17-vuotiaasta lähtien. Vuonna 1987, ollessaan 32-vuotias, hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja lähteä kiertämään Yhdysvaltoja ja Keski-Amerikkaa pienkoneella.

– Olin opiskellut espanjan kieltä ja siksi Keski-Amerikka kiehtoi. Halusin päästä reissaamaan Keski-Amerikkaan ja tutustumaan maanosaan, Häkkinen sanoo.

Yhdysvallat oli Häkkiselle tuttu maa jo entuudestaan, sillä hänen sisarensa asui siellä. Yhdysvalloissa oli myös valmiiksi useita ystäviä. Siksi lähtö Atlantin toiselle puolelle ei ollut liian iso kynnys.

Häkkinen lensi Yhdysvaltoihin lokakuussa 1987. Hän pestautui töihin eräälle huoltoasemalle, missä hän sai tienattua käyttörahaa.

Rahaa hänellä oli jo ennestään säästössä sen verran, että pystyi hankkimaan Arizonasta 2-paikkaisen pienkoneen. Hinta oli tuolloin 7 000 dollaria.

– Suomessa lentoharrastus oli siihen aikaan tosi kallista. Mutta USA:ssa se oli todella paljon halvempaa. Kun myöhemmin möin koneen pois, sain siitä takaisin 5 000 euroa.

Häkkinen vietti matkallaan yhteensä 1,5 vuotta. Välillä hän työskenteli ja ansaitsi rahaa, välillä taas vietti pitkiä aikoja matkustellen ympäri Yhdysvaltoja ja Keski-Amerikkaa. Jonkin aikaan mukana oli pari ystävää Suomesta, jotka molemmat hankkivat Yhdysvalloista lentolupakirjan.

Ystävykset lensivät koneillaan ympäri Amerikkaa. Yhdysvalloista käsin he tekivät myös pitkiä matkoja muun muassa Meksikoon, Belizeen ja Nicaraguaan.

– Meksikoon ja Belizeen pystyi silloin lentämään aika vapaasti. Mutta moniin maihin tarvitsi etukäteen luvat, jotka toimitettiin fakseilla. Esimerkiksi Nicaraguassa oli siihen aikaan paljon salakuljettajia, ja ilman lupia liikkuneita koneita saatettiin tuhota tai varastaa.

Noin 1,5 vuoden Amerikan-seikkailunsa aikana Häkkinen asui välillä useita kuukausia vuokra-asunnoissa ja välillä ystävien luona. Hyvin usein hän majoittui myös teltassa.

– Usein pystytin teltan pienkoneen siiven alle tai viereen ja yövyin siinä.

Turvattomuutta Häkkinen ei liiemmin kokenut.

– Toki ajoittain vastaan tuli vaarallisia tilanteita. Mutta keskimäärin sain joka paikassa tosi ystävällistä palvelua.

Häkkinen kokee, että pienlentokoneella matkailu ympäri Yhdysvaltoja ja Keski-Amerikkaa ovat rikastuttaneet paljon hänen elämäänsä. Siksi hän haluaakin kannustaa kaikkia toteuttamaan unelmiaan ja haaveilemaan.

– Minua ihan masentaa, kun ihmiset vanhetessaan lopettavat haaveilun, Häkkinen pohtii.

Hän itse pyrkii edelleen haaveilemaan isoja ja tarttumaan tilaisuuksiin aina, kun niitä tulee vastaan.

Hannu Häkkinen luennoi kahtena iltana Vanjärven seurojentalolla otsikolla "Lentoseikkailu Keski-Amerikassa – Uskallatko haaveilla - uskallatko toteuttaa haaveesi?". Luennot ma 16.1. ja ma 30.1. klo 18 osoitteessa Vanjärventie 480. Kahvio avoinna klo 17.30 alkaen.