Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaihto-oppilasvuosi on tehokuuri kielen opiskeluun: "Pystyn jo käymään keskusteluja portugaliksi"

Vaihto-oppilasvuosi voi tarjota opiskeluihin ja elämään uutta perspektiiviä. Tämän tietää Vihdin Huhmarissa asuva ja Helsingin Ressun lukiota käyvä Kevin Shabastari, joka on parhaillaan vaihto-oppilaana Brasiliassa.

Vaihto-oppilaaksi hän lähti Vihti Nummelan Rotaryklubin kautta viime elokuussa.

Shabastari asuu vastaanottavan Rotaryklubin valitsemien isäntäperheiden luona Campos dos Goytacazes -kaupungissa, Rion osavaltiossa. Koulua hän käy kaupungin keskustassa sijaitsevassa Colégio centro de estudos pH -koulussa. Isäntäperhe vaihtuu vaihtovuoden aikana kolme kertaa, kun taas koulu ja kaupunki pysyvät samana.

– Ensimmäinen isäntäperheeni oli hyvä. Uskon, että he ovat antaneet minulle hyvin todellisen kuvan brasilialaisesta elämästä. Seuraava isäntäperhe vaikuttaa myös hyvältä. Uuden perheen myötä saan kolme host-veljeä, Shabastari kertoo sähköpostitse.

Shabastari kertoo, että Brasiliassa kommunikointi tapahtuu lähes täysin portugaliksi.

– Koulussa englantia puhuvat pystyy laskemaan kahdella kädellä. Opetus sekä koulussa että harrastamassani jiu-jitsussa on kokonaan portugaliksi.

Vaihto-oppilasaika onkin ollut Shabastarille varsinainen tehokuuri portugalin kielen opiskeluun.

– Kun saavuin Brasiliaan elokuussa, osasin vain muutamia sanoja, jotka olin oppinut Duolingo-sovelluksen avulla. Nyt muutama kuukausi myöhemmin, pystyn jo käymään keskusteluja portugaliksi. Kielitaito ei tietenkään ole vielä täysin sujuvaa, mutta ymmärrän melkein kaiken mitä puhutaan.

Brasiliassa Shabastarin vapaa-aika kuluu lähes täysin hänen harrastuksen, brasilialaisen jiu-jitsun parissa.

Kyseessä on kamppailu- ja itsepuolustuslaji. Lajiin hän tutustui host-isänsä kautta, joka on harrastanut lajia jo monta vuotta.

Shabastari käy Gracie Barra nimisellä jiu-jitsu -salilla harjoituksissa joka arkipäivä.

– Gracie Barran jäsenten muodostama yhteisö on ollut todella avoin ja ottanut minut avosylin vastaan. Tykkään jiu-jitsussa erityisesti siitä, että voimakkaamman ja suurempikokoisen vastustajan pystyy voittamaan puhtaasti tekniikan avulla. Ottelu päättyy joko toisen ottelijan luovutukseen tai pistevoittoon.

Shabastari kertoo, että tähän mennessä parasta vaihtovuodessa on ollut uusien ihmisten tapaaminen, brasilialainen jiu-jitsu, sekä matkat muihin kaupunkeihin kuten Rio de Janeiroon ja Guarapariin. Vaikeinta on ollut kielimuuri, etenkin ensimmäisten kuukausien aikana. Omaa perhettä ja kavereita on tietysti myös ollut ikävä.

– Rotary ei suosittele, että perhe tai ystävät käyvät tapaamassa vaihto-oppilaita vaihtovuoden aikana, joten minulla ei ole ollut suomalaisia vieraita. Vietän koko vuoden Brasiliassa käymättä välissä kotona. Palaan Suomeen näillä näkymin kesäkuun alussa. Olen merkannut kalenteriin lähtöpäivämääräksi 7.6.2023.