Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläinen personal trainer Maija Ylevä: Tärkeintä on aktiivinen elämäntapa ja asennemuutos

Jotta uudenvuodenlupaukset eivät kariutuisi heti kättelyssä, kannattaa luvata itselleen malttia. Liikuntaharrastusta ei kannata aloittaa liian kovin tavoittein.

Uusi vuosi on mukava aloittaa puhtaalta pöydältä: siististä kodista, ahkerammasta ja terveellisemmästä itsestä ja niistä kliseisistä liikuntalupauksista. Tammikuun alussa kuntosalit ovat pullollaan liikuntaharrastuksen aloittajia. Henkilökohtaisten kuntovalmentajien ja personal trainerien kalenterit ovat nekin täyteen buukattuja.

– Sesonki näkyy töissä. Tammikuun lisäksi toinen suosittu liikunnan aloittamisen ajankohta on elokuu, erityis- ja liikunnan opettaja ja Nummelassa toimiva personal trainer Maija Ylevä kertoo ja toivoo samaan hengenvetoon, että liikunta ja terveellinen elämä olisi säännöllistä läpi elämän.

Moni suunnittelee joulukuun kinkkuähkyssä aloittavansa kuntokuurin tammikuussa, mutta miksei sitä voisi aloittaa jo heti joulun pyhinä? Ruokavalion suhteen Ylevä on samoilla maltillisilla linjoilla. Pikadieetteihin ei kannata sortua – säännöllisyys auttaa laihduttajaakin.

– Kun syö säännöllisesti riittävän hyvää ruokaa, ei tee mieli herkutella. Nälkä on painontarkkailijan pahin vihollinen, Ylevä muistuttaa ja suosittelee ruokavalion suhteen suunnitelmallisuuteen: terveellistä evästä mukaan, ettei verensokeri pääse laskemaan.

Ylevän mukaan pahin virhe on aloittaa liikuntaharrastus liian kovin tavoittein. Liikunnasta ei tule tapaa, jos se tuntuu liian haastavalta.

– Juoksuharrastus kannattaa aloittaa reippailla kävelylenkeillä. Maltti on valtti ja vähemmän on enemmän, Ylevä naurahtaa.

Aika pienillä asioita muuttamalla saa päivään hyvää hyötyliikuntaa.

Liikunnan tulee olla myös hauskaa eikä se saa tuntua kurjalta. Kun kuntoilu tulee huomaamatta, pysyy se myös elämässä mukana paremmin.

– Olennaista olisi löytää se oma laji. Oli sitten kyseessä tanssi, kävelylenkit tai vaikka suosittu padel, Ylevä sanoo ja toteaa sosiaalisuuden olevan iso lisä.

Kun sopii treenistä kaverin kanssa, kynnys perua on paljon suurempi. Jos meinaa laiskottaa, kaveri houkuttelee jatkamaan. Yhteisöllä on iso merkitys!

Ylevä painottaa myös arki- ja hyötyliikunnan olevan kaiken perusta. Valitse rappuset hissin sijaan ja tee kauppareissut kävellen tai pyöräillen.

– Muodissa olevat aktiivisuusrannekkeetkin ovat ihan hyviä. Moni ei välttämättä edes tule ajatelleeksi, että kuinka vähän päivässä liikkuu ja minkä verran niitä askelia päivän aikana kertyy. Aika pienillä asioita muuttamalla saa päivään hyvää hyötyliikuntaa, Ylevä sanoo.

Ylevä muistuttaa, ettei maailma kaadu karkkipussiin. Itselleen ei saa olla liian ankara. Painokin laskee joskus paremmin, kun laihduttamiseen liittyvät ajatukset eivät ole elämän keskiössä.

– Unen ja palautumisen merkitys on tärkeä, Ylevä tietää.

Maija Ylevä itse kertoo liikkuvansa paljon omassa päivätyössään liikunnan opettajana. Koiran kanssa tulee lenkkeiltyä ja padel-salilla on niin hauskaa, että liikunta tuntuu enemmän huvilta kuin hyödyltä.

Vihdissä on upea luonto ja paljon kivoja ulkoliikuntapaikkoja.

– Kuntoportaat, Kokkokallion lenkit, ulkokuntolaitteet ja Nummelanharjun hiihtoladut, Ylevä luettelee.

Tärkeintä on aktiivinen elämäntapa ja asennemuutos.

– Jos töissä on kiirettä, niin ehkä voi kokeilla vaikka kävelypalavereita tai osallistumalla kokouksiin kävelylenkeillä kuulokkeiden avulla, Ylevä ehdottaa.