Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vegeruoka voi avata uusia makumaailmoja, vinkkaa vihtiläinen Pete Simontschuk – "Pihvi on hyvää, mutta niin on moni muukin ruoka"

Vihtiläinen Pete Simontschuk vaihtoi täysin vegaaniseen ruokavalioon nelisen vuotta sitten.

Vegaanihaaste haastaa tänäkin vuonna suomalaiset syömään vegaanista ruokaa tammikuun ajan. Haasteen voi toteuttaa täysin vegaanisena tai vaikka vain lisäämällä kasvisruoan osuutta ruokavaliossa. Haasteen järjestää Oikeutta eläimille -järjestö.

Vihtiläiselle Pete Simontschukille vegaanisen ruokavalion noudattaminen on noin neljän vuoden ajan ollut pysyvä valinta. Hän kertoo, että muutos kohti kokonaan vegaanista ruokavaliota alkoi vuosia sitten, jolloin pois lautaselta jäi eettisten syiden takia siipikarjan liha. Seuraavaksi pois jäi sianliha, ja nelisen vuotta sitten nauta, kala ja kaikki muutkin eläintuotteet.

– Se tuntui helpoimmalta. Ei tarvitse arpoa, että mitä tässä nyt söisi, kun syö vain kasviperäistä ruokaa, kuvailee Simontschuk.

Hän kertoo, että syitä vegaaniruokavalioon siirtymiseen oli pääpiirteissään kolme. Yhtenä syynä on kasviperäisen ruoan pienempi ilmastokuormitus. Toinen näkökulma on eettisyys.

– Tehotuotannossa on aika vaikeaa taata eläimille mahdollisuutta lajinmukaiseen elämään, sanoo Simontschuk.

Ruokakulttuuri ja -tottumukset muuttuvat kovin hitaasti.

Pete Simontschuk

Kolmantena näkökulmana on terveellisyys.

– Siitä saa itse myös hyötyjä, hän toteaa.

Ajatusmaailma kantaa myös politiikan puolelle; Simontschuk toimii Vihdin Vihreiden varapuheenjohtajana.

Simontschuk ei kokenut vegaaniruokavalioon siirtymistä haastavana. Vegaanisia tuotteita on nykyisin kaupoissa runsaasti saatavilla, eikä ravintoloissakaan tarvitse istua nälissään.

– Olen töissä Aalto-yliopistossa ja käytännössä jokaisessa ruokalassa on aina jokin vegevaihtoehto. Muutos on tapahtunut ihan muutaman viime vuoden aikana.

Sen sijaan kahviloista voi hänen mukaansa olla toisinaan hankalaa löytää kahvin lisäksi muuta sopivaa. Simontschuk kertoo kokevansa, että vaikka vegaanius ei ole Suomessa valtavirtaa, siihen suhtaudutaan positiivisesti ja mielenkiinnolla.

– Usein kysytään siitä, että saako nyt varmasti riittävästi proteiinia; kyllä saa. Syömme normaalisti pikemminkin liikaa kuin liian vähän proteiinia. Pikemminkin voisi kysyä ehkä niin päin, että mihin sitä lihaa tarvitaan, hän haastaa.

Hän heittää ilmoille ajatuksen siitä, että ruokajärjestelmä on teollisissa maissa murroksessa.

– Lihankäyttö vähenee teollisuusmaissa, hitaasti mutta kuitenkin. Ruokakulttuuri ja tottumukset muuttuvat kovin hitaasti.

Simontschuk toteaa, että esimerkiksi tammikuinen vegaanihaaste on hyvä tapa tutustua kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Hän muistuttaa, että ruokavaliotaan ei tarvitse muuttaa kokonaan kertarysäyksellä.

– Jos lähtee kokeilemaan, ei tarvitse luopua kaikista lihatuotteista. Pihvi on hyvää, mutta niin on moni muukin ruoka.