Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Lauri Niklander | Lyhyt ja vaiherikas elämä

Lauri Niklander syntyi Lohjalla 6.2.1988 ja varttui Karkkilan Fagerkullassa. Vihdissä Salmijärven tienoo, Mäkelän metsätila Otalammella, oli rakas, samoin mökki Mäntsälän Ohkolassa.

Lauri harrasti lenkkeilyä, piirtämistä, lukemista ja pienoismalleja. Pikkusisko Emmin kanssa hän hoiti Vihdissä monin kesin mäyräkoiria, kanoja, lampaita ja kaniineja.

Lauri asui pienenä vanhempien töiden tähden Kanadan Ottawassa ja Ruotsissa. Upsalan koulussa hän oppi erinomaisesti ruotsin. Sotaväen hän kävi Nylands brigadissa Raaseporin Dragsvikissa sotapoliisina.

Lauri kirjoitti ylioppilaaksi Karkkilan lukiosta 2007. Tie vei Åbo Akademin venäjän opintoihin, mutta Lauri kaipasi käytännöllisempää.

Puolisoksi löytyi porvoolainen Jenni. He asuivat Tolkkisissa, Gammelbackassa ja Johannisbergissä. Lauri työskenteli Kerko Sportilla, kävi kuorma-auton kanssa asennustöissä Oulua myöten. Nyt 11- ja 8-vuotiaat tytöt syntyivät.

Lauri huolehti heidän ratsastuksestaan, kuljetti rientoihin ja kiinnostui hevosista. Hän kertoi hanakasti lapsille hassuja juttuja ja pienenä kuultuja Vihdin muistoja.

Poikaiän askartelu pienoisjunien ja lentokoneiden parissa opetti käteväksi. Lauri meni Leppävaaran kelloseppäkouluun, perhe muutti Espoon Suvelaan ja Mankkaalle.

Hän valmistui kellosepäksi v. 2017 harjoiteltuaan Le Loclessa Sveitsin Neuchâtelissa keskellä Jura-vuoria.

Hän toimi mikromekaanikkona Espoon Karakalliossa ja kelloseppänä Turussa. Kellosepäntaitoon kuuluu valmistaa työvälineitä. Vihdin Salmelta löytyi paatsamaa, sen puu sopii kellonosien varovaiseen käsittelyyn.

Vuonna 2019 Lauri pääsi haaveilemaansa Kotkan Merenkulkualan ammattikorkeakouluun. Kellosepäntyön tarkkuus ja soveltavuus auttoivat. Hän osallistui purjehduksiin koululaiva Katariinalla.

Harjoitus- ja ansiomatkoja tehtiin rahtialuksilla Alppila, Arkadia, Prima Viking ja Rautaruukki.

Tutuiksi tulivat Raahe, Olkiluoto, Naantali, Inkoo ja Ruotsin satamat. Joskus oli tahti leppoisa, Helsingborgissa ehti ajaa laivan pyörällä pitkin Skånea. Myös Baltian, Venäjän, Tanskan ja Saksan vesillä liikuttiin. Pisin oli hiilimatka Virginiaan.

Suuri kiinnostuskohde oli avaruus. Pienenä Lauri myöhäisehtoolla soudettaessa pelkäsi Salmijärven yllä tuikkivia tähtiä.

Lapsille hän opetti tähtikuvioita saunarannassa. Komeimmasta elämyksestä hän kertoi kuvatessaan Atlantin yötaivasta ja Linnunrataa.

Lauri sai matruusin pätevyyden. Tie kohti vahtiperämiehen arvoa ja merikapteenin vakanssia oli selvä. Toisin kävi. Lauri Niklander kuoli Kotkassa 13.10.2022 sattuneessa onnettomuudessa.

Hannu Niklander,

vainajan isä