Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastonmuutosasenteet jyrkentyneet Suomessa – Nämä kaksi puoluetta ovat nyt täysin eri linjoilla

Suomalaisten asenteet ilmastonmuutokseen ovat jyrkentyneet merkittävästi viime vuosina. Kun vielä muutama vuosi sitten puoluekanta ei tuonut ratkaisevaa eroa siihen, millaisiin toimiin ilmastonmuutoksen suhteen tulisi tarttua, nyt asenteet ovat kaksinapaistuneet.

Asiasta kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) tiedotteessaan.

Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 90 prosenttia perussuomalaisten kannattajista haluaa taukoa ilmastonmuutostoimiin ja saman verran vihreiden kannattajien joukossa vastustetaan taukoa.

Liike Nytin kannattajista 75 prosenttia toivoo ilmastopolitiikkaan tuumaustaukoa. Kokoomuksen ja keskustan kannattajista hieman yli puolet on samaa mieltä.

Torjuvalla kannalla ilmastopolitiikan jäähyyn on etenkin Vasemmistoliitto, jonka kannattajista ilmastotaukoa vastustaa 87 prosenttia. Myös Rkp:n ja sosialidemokraattien kannattajista reilusti yli puolet ei halua taukoa ilmastotoimiin.

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää uuden tutkimuksen mukaan ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana, jonka torjumiseksi on nopeasti ryhdyttävä tehokkaisiin toimiin kaikissa maissa.

Huoli ilmastosta on laantunut hieman edellisvuodesta. Korkeimmillaan ilmastohuoli oli vuonna 2006, jolloin 86 prosenttia oli samaa mieltä väittämän kanssa.

Toisaalta suomalaiset ovat aiempaa valmiimpia tekemään henkilökohtaisessa elämässään ilmastotoimia.

Kolme neljäsosaa pitää mahdollisena energian käytön vähentämistä kotitaloudessaan ja henkilökohtaisten hyödykkeiden kulutuksen puolittamista.

Lentomatkustamisesta luopumista pitää mahdollisena 71 prosenttia ja 52 prosenttia lihansyönnistä luopumista.

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tiedot kerättiin 19.–31. lokakuuta 2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä.