Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkuleipomo uhmasi viranomaisten antamia kieltoja – Lörtsyfirman tuotteet vedetään myynnistä ja hävitetään

Ruokavirasto on määrännyt kaikki Amissa Oy:n leipomossa 19. joulukuuta 2022 jälkeen valmistetut tuotteet markkinoilta poistettavaksi markkinoilta ja hävittämään tuotteet siten, etteivät ne voi palautua elintarvikeketjuun.

Niiden elintarvikealan toimijoiden, joilla on hallussaan näitätuotteita, tulee informoida paikallisia elintarvikevalvontaviranomaisia tuotteiden poistamisesta ja todisteellisesta hävittämisestä.

Amissa on Keuruun vanhassa varuskunnassa Keski-Suomessa toimiva leipomo, joka valmistaa valtakunnalliseen myyntiin erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä, lihapiirakoita, lihapasteijoita, muna-riisipasteijoita ja turkkilaisia piirakoita.

Amissan toiminnassa on havaittu useita erilaisia puutteita, muun muassa omavalvontajärjestelmässä, tilojen soveltuvuudessa, tilojen kunnossa ja puhtaudessa sekä työvälineiden, laitteiden ja siivousvälineiden puhtaudessa.

Samoin käsihygieniassa, työvaatteissa, henkilökunnan perehdytyksessä ja hygieniaosaamisessa on ollut epäkohtia. Toimintaa ei ole muutettu, eikä olosuhteita korjattu annetuista ohjeista ja kehotuksista huolimatta.

Kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen kielsi yritykseltä leipomotoiminnan harjoittamisen 19. joulukuuta. Tämän takia tuotteita, jotka on valmistettu tuon päivämäärän jälkeen, ei voida pitää elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaisina, eikä niitä siksi voi pitää markkinoilla.

Ruokavirasto on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia varmistumaan yrityksen tuotteiden hävittämisestä niiden ostopaikoissa. Myös kuluttajia pyydetään hävittämään tuotteet kotitalousjätteenä itse tai palauttamaan ne ostopaikkaan. Mahdollisista korvausvaateista voi olla yhteydessä valmistavaan yritykseen.