Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin koulut saivat taskulamppuja sähkökatkojen varalta – Arki jatkuu myös mikäli sähköt katkeaisivat

Vihdin koulut vastaanottivat taskulamppuja mahdollisten talven sähkökatkojen varalta.

Myös Vihdin kouluissa on tänä talvena varauduttu siihen, että suunnitellut sähkökatkot saattavat napsauttaa sähköt poikki kesken päivää. Vihdin kunnan opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki kertoo, että viime viikolla peruskouluihin ja lukiolle toimitettiin tasku- ja otsalamppuja sähkökatkojen varalta.

– Jokaisessa yksikössä on useampi kymmen lamppua siltä varalta, että sähkökatko tulee aikana, jolloin ei ole luonnonvaloa tai ollaan tilassa, jossa ei ole luonnonvaloa.

Päiväkodeissa ja kouluissa pyritään jatkamaan päivää mahdollisimman normaalisti myös sähkökatkon sattuessa.

– Opetusta järjestetään tänä päivänä paljon tietokoneilla ja on digimateriaaleja, jotka eivät sähkökatkon aikana välttämättä toimi. Luokkiin on varattu saataville ihan perinteistä materiaalia, vihkoja ja kyniä.

Mahdollisen katkon ajaksi opetusta voidaan siirtää myös esimerkiksi ulkotiloihin.

– Olemme tiedottaneet myös koteja siitä, että oppilaiden olisi hyvä varustautua lämpöisillä vaatteilla jos opetusta järjestetään ulkona.

 Parin tunnin sähkökatkoista on puhuttu.

Opetuspäällikkö Kirsti Hyvämäki

Koulukyydit ajetaan katkojenkin aikana tavalliseen tapaan ja myös ruokailu järjestyy. Jos ruokaa ei ole mahdollista lämmittää, tarjolla on vähintään kylmä lounas. Myös sähköinen viestintäkanava Wilma saattaa olla katkon aikana poissa käytöstä.

Hyvämäki kertoo, että kunnassa ei tiedetä saadaanko sähkökatkoista tietoa etukäteen.

– Parin tunnin sähkökatkoista on puhuttu. Toivomme tietysti, että ne olisi meillä tiedossa jo ennalta jotta voimme varautua, mutta ymmärrämme toki, jos se ei ole mahdollista ja katko tuleekin yllättäen, hän sanoo.

– Ylioppilaskirjoitukset lähestyy ja nekin tehdään nykyään sähköisesti. Toivotaan, että sinne ei osu katkosta.

Kevään 2023 ylioppilaskirjoitukset järjestetään maaliskuussa.

Vaikka käsillä on vasta tammikuu, nykyisten esikoululaisten vanhemmat kääntävät ajatuksensa jo kohti tulevaa syksyä, sillä kouluun ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Vihdissä ilmoittautuminen peruskoulun ensimmäiselle luokalle päättyy 31. tammikuuta.

Hyvämäki kertoo, että tulevana syksynä koulutielle suuntaa pitkälti sama määrä lapsia kuin tällä hetkellä on esiopetuksessa, eli noin vajaa 400 lasta. Määrä vastaa noin suurin piirtein aiempien vuosien tasoa.

– Pientä vähenemistä on tapahtunut, mutta ei siinä määrin kuin muutama vuosi sitten otaksuttiin, että oppilasmäärä laskisi rajustikin. Sellaista notkahdusta ei ole onneksi tulossa.

Eniten painetta oppilasmäärän kasvuun on Nummelassa.

– Se on siinä mielessä hyvä asia, että kun meille tulee uusi koulu Etelä-Nummelaan, sinne riittää hyvin oppilaita, toteaa Hyvämäki.

Vihdissä perusopetuksen piirissä on tällä hetkellä kaikkiaan 3 493 oppilasta ja lukiossa noin 540 oppilasta.