Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden vihtiläiseksi äänestetty Pilvi Huhta: "Vihdissä mieli ja keho rauhoittuvat"

Vuoden vihtiläiseksi äänestetty Pilvi Huhta sanoo, että musiikkialalla riittämättömyydentunne vaivaa helposti.

Harmonikkataiteilija Pilvi Huhta, 20, on vieläkin häkeltynyt toissaviikkoisesta valinnastaan Vuoden vihtiläiseksi. Vihdin Uutisten järjestämässä yleisöäänestyksessä Huhta sai 30 prosenttia annetuista äänistä.

Monet Huhtaa äänestäneet perustelivat kommenteissaan Huhdan olevan valovoimainen esiintyjä, joka on ylpeä Vihdistä ja kansainvälisillä esiintymisillään vie Vihtiä maailman kartalle.

Huhta sanoo olevansa vihtiläinen henkeen ja vereen – siitäkin huolimatta, että hän on jo jonkin aikaa asunut Helsingin Punavuoressa.

–Helsingissä on kämppä, mutta koen, että kotini on Vihdin kirkonkylällä. Siellä on lapsuuden kotini ja menen sinne edelleen lähes joka viikonloppu, Helsingin Sibelius-akatemiassa klassista harmonikansoittoa opiskeleva Huhta sanoo.

Huhta on ylpeä vihtiläisyydestään.

– Harmonikkakilpailuissakin kerron aina kaikille edustavani Vihtiä. Monet muutkin harmonikkakisojen osallistujat tulevat aika pieniltä paikkakunnilta.

Vaikka opiskelut tällä hetkellä pitävätkin muusikkoa Helsingissä, uskoo Huhta mahdollisesti joskus palaavansa Vihtiin pysyvästi.

– En usko, että haluan asua Helsingissä koko elämääni. Helsingissä kaikilla on aina hirveä kiire. Vihdissä mieli ja keho rauhoittuvat. Vihdistä on sitä paitsi hyvät kulkuyhteydet Helsinkiin.

En usko, että haluan asua Helsingissä koko elämääni.

Musiikki vei Huhdan mukanaan jo lapsena. Harmonikansoiton hän aloitti äitinsä Merja Huhdan innoittamana jo päiväkodissa.

Silti musiikin opiskelu yliopistossa ei ollut hänelle ainoa vaihtoehto.

– Lukiossa pohdin myös lääketieteen, kauppatieteen ja lentäjän opintoja, Huhta sanoo.

Vakavammin hän alkoi miettiä musiikin opintoja ja uraa jokunen vuosi sitten tehdessään vihtiläisen aforistikon Minna-Karoniina Heinon kanssa yhteisen poikkitieteellisen taideprojektin. HuhHei-projektissa yhdistettiin harmonikkamusiikki ja aforismit.

– Sitä tehdessä silmäni avautuivat, että ahaa, näinkin voi musiikkia tehdä!

Huhta opiskelee Sibelius-akatemiassa nyt toista vuotta. Hän sanoo, että musiikin opinnot ovat hyvin vaativat. Riittämättömyyden tunne vaivaa nuorta muusikkoa lähes päivittäin.

–Harmonikkaopinnoissa on paljon paineita, pitäisi olla koko ajan harjoittelemassa. Ei opettajille voi mennä sanomaan, että en vaan jaksa harjoitella. Itsekin tulee asetettua itselle korkeat rimat, mikä lisää riittämättömyyden tunnetta.

Huhdan opintoihin kuuluu myös kursseja jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista. Omasta jaksamisestaan Huhta pyrkii pitämään huolta käymällä kuntosalilla, ulkoilemalla ja viettämällä aikaa ystävien kanssa.

– Musiikkiala on sellainen, että koskaan ei riitä se, että palautat vain sovitut tehtävät. Aina pitäisi harjoitella enemmän.

Kova harjoittelu on tuottanut nuorelle muusikolle paineita, mutta myös menestystä. Hän voitti alalla arvostetun Kultainen harmonikka -kilpailun ollessaan vain 16-vuotias. Sen jälkeen on esiintynyt ja kilpaillut paljon myös ulkomailla. Esimerkiksi Kiinassa vuonna 2019 järjestetyissä MM-kisoissa Huhta sijoittui junior-sarjassa neljänneksi. Viime syksynä Sveitsissä järjestetyssä klassisen harmonikan MM-kisoissa hän sijoittui kuudenneksi.

– Olin sijoituksiini tyytyväinen. Haaveilen kansainvälisestä urasta ja käyn kisoissa myös siksi, että saisin kontakteja eri puolilta maailmaa.

Omalta tulevaisuuden uraltaan Huhta toivookin, että hän pääsisi mahdollisimman paljon konsertoimaan niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Harmonikka-alalla voi olla vaikea elättää itseään pelkästään esiintymisellä. Ehkä tulevaisuudessa yhdistän sekä esiintymisen että harmonikansoiton opettamisen.

Alkaneen vuoden 2023 tavoitteena Huhdalla on kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja harjoitella armollisuutta itseään kohtaan.

– Toivon, että oppisin ajattelemaan, että vähempikin riittää.