Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten verkkokysely | Vietätkö tipatonta? – "Liikaa tulee tissuteltua, välillä pitää antaa maksan levätä"

Moni haluaa vuoden alusta laittaa elämäntavat uusiksi ja korkin kiinni.

Vihdin Uutiset ja Karkkilan Tienoo kysyivät lehtien yhteisessä verkkokyselyssä, miten Vihdissä ja Karkkilassa suhtaudutaan tipattomaan tammikuuhun.

Kyselyyn tuli viime viikonlopun aikana 142 vastausta. Kyselyn perusteella tipaton tammikuu ei saa Vihdissä ja Karkkilassa kovin suurta suosiota. Vastanneista selvä enemmistö, eli 68 prosenttia kertoi, ettei vietä tipatonta tammikuuta.

Moni perusteli, että tarve viettää tipatonta voi kertoa siitä, että henkilöllä on ongelmia alkoholinkäytön kanssa.

– Mielestäni tuollainen tipattomien pitäminen kertoo jonkinlaisesta alkoholiongelmasta.

– Tipaton on alkoholisteille. Jos kuukausi ilman alkoholia on joku saavutus, niin kannattaa hankkia apua.

– Tipaton tammikuu on muutenkin ilmiönä vähän kiikun kaakun; jos on ongelmaa alkoholin käytön kanssa. Monella se tipaton kuukausi saattaa ”antaa luvan” juoda 11 kuukauden aikana reippaasti, koska 1 kuukausi on tipaton.

– Alkoholistien hommaa. Sitä voi muutenkin olla juomatta kun vain tammikuussa jos siltä tuntuu.

Moni vastanneista sanoi muutoinkin käyttävänsä alkoholia hyvin vähän.

– Mielestäni en tarvitse tipatonta tammikuuta, sillä välillä menee kuukausia ilman alkoholia muutenkin. Minulla tipaton voi yhtä hyvin olla vaikka maaliskuu.

– Ei voi varsinaisesti kutsua ”tipattomaksi tammikuuksi”, kun en juo enää oikein ollenkaan. Nuorempana tuli kokeiltua tuo alkoholinkäyttö, enää näin keski-ikäisenä ei maistu. Lähinnä alkoholittomia on tullut nautittua ja sekin on loppunut diabeteksen myötä, kun ovat niin sokeripommeja.

Haluan kokeilla voinko paremmin ilman viikonloppuviinejä.

– Ei tarvetta olla tipattomalla kun normaalistikin kulutus kohtuullinen. Nautitaan silloin kun ystävät koolla ja kohtuudella.

– Ei ole tarvetta pitää tipatonta tammikuuta, kun kaikki muutkin kuut on tipattomia.

– Alkoholinkäyttö muutenkin niin vähäistä, niin ei haittaa jos tammikuisena viikonloppuna yhden annoksen juo.

– Alkoholi on merkityksetön asia elämässäni. Tipatonta viettänevät ne, jotka juovat humaltuakseen tai monta pulloa mietoa alkoholia kuussa. Tipaton on siis niitä varten joille alkoholi merkitsee.

– En juo paljon muutenkaan joten tammikuusta voi tulla tipaton tahattomasti tai sitten ei. En näe syytä tipattomuuteen jos juominen on muuten järkevää ja hallittua.

Vastanneista 32 prosenttia ilmoitti viettävänsä tipatonta tammikuuta. Heidän perusteluissaan korostui kaipuu terveellisiin elämäntapoihin.

– Tuttuun tapaan tipaton tammikuu. On kiva huomata fyysiset muutokset kehossa ja olotilassa kun on 4 viikkoa ilman lasillistakaan. Ikää myöten jo pari lasia vaikuttaa uniin, jaksamiseen ja psyykkeeseen haitallisesti ja toipuminen kestää monta päivää.

– Minusta on hyvä viettää tipatonta tammikuuta ja muutenkin vietän välillä tipattomia ja ilman karkkia -kuukausia. Nyt kun pari kaveria kuoli ja äidin sairaus paheni niin koin, että on järkevämpi vaihtoehto olla täysin ilman alkoholia kunnes suru helpottaa.

– Viime vuonna oli niin paljon juhlia ja menoja, että tuli useimpina viikonloppuina otettua jotain. Nyt vaan tuli sellainen olo, että on helpompi kavereille sanoa, että olen tipattomalla niin ei tarvitse lähteä mihinkään. Ja samalla haluan antaa keholle vähän parempaa kohtelua kuin viime vuonna. Huono tapa ja painossakin alkoi näkyä, vaikka pieniä määriä olisikin.

– Vietän tipatonta vähän tahattomasti, koska otan alkoholia niin harvoin, että menee helposti asiaan huomiota kiinnittämättä monia kuukausia ilman yhtäkään alkoholiannosta.

Moni vastanneista sanoi, että tipaton tammikuu on hyvä hetki tarkkailla omia juomatottumuksiaan.

– Liikaa tulee tissuteltua ympäri vuoden. Välillä pitää antaa maksan levätä.

– Mukava antaa kehon puhdistua täysin alkoholista. Syksyllä ja talvella tykkään ottaa lasillisen punaviiniä silloin tällöin ruokailun yhteydessä tai sohvalle ”lösähtäessä” rankan päivän jälkeen. Huomaan, että se vaikuttaa heikentävästi yöuneeni iän karttuessa.

– Haluan kokeilla voinko paremmin ilman viikonloppuviinejä.

– Haluan tarkastella omia juomatottumuksiani. Olen pitänyt tipatonta vuosittain yli 30 vuotta. Hyvä tapa seurata miten omat tavat muuttuvat. Huomaan näin mitkä ovat ne tilanteet, joissa yleensä juon. Tipattomalla aina myös paino putoaa.

Moni kertoi jättäneensä alkoholin vähemmälle myös kustannussyiden vuoksi.

– Eipä rahat riitä turhuuksiin, kuten alkoholiin eikä tupakkaan eikä kahviin.

– Turhaa rahanmenoa. Hauskaa on holittomillakin juomilla baareissa.

– Alkoholi maksaa Suomessa paljon. Ei ole rahaa juuri lonkeroita ostella.

Verkkokyselyssä vastaajia pyydettiin myös kertomaan, miten heidän alkoholinkulutuksensa on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana. 36 prosenttia vastanneista kertoi vähentäneensä alkoholinkäyttöään.

– Kiinnostukseni alkoholin nauttimiseen on hiipunut pikkuhiljaa. Häissä voin juoda onnittelumaljan, mutta muuten ei nappaa. Tipattomalla menee 360–365 päivää vuodessa. Ihanaa, kun on nykyään aina levännyt, pirteä ja raikas olo.

– Vietän tipattoman 3 kuukautta koska keskityn nyt hyvinvointiin ja siihen ei alkoholi kuulu. Muutenkin olen vähentänyt juomista. Mukavampi herätä kun ei ole huonoa oloa.