Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin teet unelmistasi helpommin totta – askartele unelmakartta!

Vihtiläinen Nina Mujunen suosittelee jokaiselle unelmakarttatyöskentelyä. "Selkeästi kirjatut tavoitteet ohjaavat ihmistä tiettyyn suuntaan."

Teitkö uudenvuoden lupauksia, jotka ovat jo parin viikon päästä unohtuneet? Yksi keino pitää tavoitteet ja unelmat mielessä on tehdä itselleen unelmakartta. Se on työkalu, joka auttaa konkretisoimaan omat tavoitteet ja haaveet sanoin ja kuvin.

– Unelmakartta on visuaalinen metodi, jolla voi tuoda omia sisäisiä toiveita ja ajatuksia näkyville. Vuodenvaihde ja alkuvuosi on unelmakartan tekemiseen otollista aikaa. Silloin ihmiset yleensä joka tapauksessa pohtivat, mitä edellisestä vuodesta haluaa ottaa mukaan ja mitä asioita haluaa tulevaisuudelta, sanoo vihtiläinen hyvinvointialan yrittäjä Nina Mujunen.

Mujunen itse tutustui unelmakarttatyöskentelyyn hyvinvointivalmentajan koulutuksessa ja opettaa nyt unelmakarttojen tekemistä muillekin. Viimeksi viime viikonloppuna hän järjesti Unelmapaja-päivän Nummelassa, jossa osallistujat askartelivat itselleen unelmakartan.

Miksi omia tulevaisuuden haaveitaan kannattaisi sitten kirjata – puhumattakaan askarrella tauluksi? Eikö riitä, että ne pitää mielessään?

Mujusen mielestä ylös kirjatut ja visuaaliseen muotoon laitetut unelmat alkavat todennäköisemmin toteutumaan. Kun tavoitteet ovat näkyvillä, ne pysyvät mielessä paremmin ja ihminen lähtee alitajuisesti hakeutumaan niitä kohti.

– Usein omat tavoitteet säilyvät mielessä hetken, mutta pääsevät sitten arjen kiireissä unohtumaan. Kun askartelee visuaalisen kartan ja pitää sen näkyvällä paikalla, se muistuttaa nopeasti omista tavoitteista ja haaveista, Mujunen sanoo.

Mujunen sanoo, että unelmakarttaa rakentaessa ei kannata miettiä rajoituksia. Että olenko liian vanha tai onko minulla johonkin varaa.

 Oma elämä kannattaa ottaa omiin käsiin. Unelmakartta auttaa tässä.

– Idea on juurikin miettiä, mitä haluaisin jos mikään ei rajoittaisi minua. Kannattaa lähteä rohkeasti ja isosti liikkeelle!

Unelmakarttatyöskentelyssä ideana on alkaa vähitellen ja pitkän ajan kuluessa kerätä esimerkiksi lehdistä kuvia, jotka tavalla tai toisella inspiroivat itseä.

– Jos joku kuva ilahduttaa ja puhuttelee, se kannattaa leikata talteen. Lehdistä voi leikata myös itseä puhuttelevia tekstin kappaleita.

Mujunen sanoo, että talteen otettavilla kuvilla tai teksteillä ei tarvitse olla logiikkaa tai järjellistä selitystä. Riittää, että ne ovat itsestä kauniita tai tuntuvat puhuttelevan itseä.

– Kun kuvia on riittävästi, voi alkaa katsoa, toistuuko niissä joku teema. Oletko esimerkiksi poiminut talteen paljon rantamaisemaan liittyviä kuvia. Silloin voi huomata, että alitajunnassa on jonkinlainen kaipuu rannalle ja veden ääreen. Intuitio toimii näin tiedostamatta, Mujunen sanoo.

Omaa unelmakarttaansa työstettyään Mujunen huomasi keräävänsä paljon auringonlaskuihin liittyviä kuvia.

– Havahduin, että saan valtavasti energiaa auringonlaskujen katsomisesta ja metsäkävelyistä. Päätin, että haluan jatkossa niille enemmän aikaa.

Kun kuvia ja tekstejä on kertynyt riittävästi, ne liimataan isolle pahvialustalle. Näin syntyy unelmakartta.

– Kartta kannattaa pitää aina näkyvällä tai helposti löydettävällä paikalla. Sitä vilkaisemalla omat tavoitteet palautuvat nopeasti mieleen.

Mujunen sanoo, että unelmakartan työstäminen on jokaiselle hyödyllistä, sillä sitä työstäessä tulee tietoisesti pysähdyttyä omien toiveiden äärelle.

– Oma elämä kannattaa ottaa omiin käsiin. Unelmakartta auttaa tässä. Sitä paitsi unelmointi pitää mielen virkeänä!, Mujunen sanoo.

– Unelmointi ei tietysti tarkoita, että tavoitteet toteutuisivat. Mutta selkeästi kirjatut tavoitteet ohjaavat ihmistä tiettyyn suuntaan.

Mujunen sanoo, että kun tavoitteet ovat jatkuvasti nähtävillä, alkaa ihminen helpommin näkemään niihin mahdollisuuksia.

Mujunen kannustaa myös puhumaan toiveista ja tavoitteista ääneen omalle lähiympäristölle. Näin lähipiiristäkin voi saada tukea tavoitteiden toteutumiseen.

– Jos vaikka haaveilet uudesta työpaikasta, siitä kannattaa mainita ystäville ja muille läheisille ihmisille. Ehkä ystäväsi kuulee jostain sinulle sopivasta kiinnostavasta työstä ja vinkkaa siitä sinulle.