Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjä tutuksi | Artwayn yrittäjät Merja ja Jorma Leander: "Luova työ ja taide itsessään on ehtymätön voimavara"

Kuinka kauan olette toimineet yrittäjinä?

– Yhteensä 36 vuotta. Ensimmäinen yrityksemme oli rakennusalan yritys, jonka perustimme vuonna 1986. Sen kanssa elimme niin 80-luvun nousukauden kuin 90-luvun lama-ajan. Nykyisen yrityksemme kehys- ja taideliike Artwayn perustimme 1995 ja mieheni lopetti rakennusalan työt ja siirtyi käyttämään hiukan pienempää vasaraa ja tekemään kehystyksiä.

Miksi päätitte ryhtyä yrittäjiksi?

– Asiaa varmaan helpotti se, että itselläni oli viiden vuoden kaupallinen koulutus ja miehelläni ammatillinen koulutus. Oli helppo yhdistää nämä ja kummankin osaaminen täydensi toista.

Millaiset ovat työaikanne?

– Aloitamme yleensä aamulla kymmeneltä kehystukussa käynnillä tai kehystettävien töiden tekemisellä. Liikkeen avaamme klo 11 ja suljemme klo 17. Saatan tehdä iltaisin myös vanhojen kehysten korjauksia, jotka vievät enemmän aikaa.

Mitä teette yleensä ensimmäisenä, kun aloitatte päivän työt?

– Aamulla katsomme päivän työt ja mieheni aloittaa kehystämisen. Itse tarkistan kehystarvikkeiden varastotilanteen ja teen tarvittaessa tilauksen. Tietenkin toiset aamukahvit kuuluvat aamutoimiin.

Mitä kaikkea työpäivänne pitää sisällään?

– Jos asiakas tuo kehystettävän taulun, käsityön, julisteen tai mitä tahansa jonka voi laittaa kehyksiin, suunnittelen kehysmateriaalit yhdessä asiakkaan kanssa. Toisaalta myymme harrastelijoille ja taiteilijoille taiteilijantarvikkeita ja autan asiakasta valitsemaan itselleen sopivat tuotteet. Olen pitänyt aloittelijoille maalauskursseja ja autan mielelläni vasta-alkajia tarvikkeiden valinnassa. Meillä on usein tet-harjoittelijoita, joille olen kertonut että työnkuvani on kahvinkeitosta yrityksen tilinpäätökseen ja veroilmoituksen tekoon saakka eli kaikki mahdollinen. Mieheni kehystää taulut, joihin hän leikkaa kehyslistan, lasin, paspiksen ja pahvit sopivan mittaiseksi. Kaikki kehystykset tehdään käsityönä.

Ehdittekö pitää taukoja?

– Mieheni voi helpommin pitää, kun hän on omassa tilassaan verstaalla seinän takana. Itselläni tauot rajoittuvat asiakkaiden käynnin mukaan. Yritän istahtaa aina kun kykenen, sillä seisomatyö tuntuu joskus jaloissa.

Mitä teette yleensä viimeiseksi ennen kuin lopetatte päivän työt?

– Teen kassan ja maksupäätteen tilityksen, joskus myös tilausten tekoa. Lopuksi tarkistetaan että kaikki koneet ja laitteet on sammutettu ja moikkaan vielä liiketilan ja sanon että huomenna taas nähdään.

Miten pidätte huolta omasta jaksamisestanne?

– Mieheni Jorma rakentaa mökillemme saunaa ja se käy ihan liikunnasta. Liikuntaa pitäisi harrastaa ja se on jo suunnitelmissani. Olen vihdoinkin oppinut hiukan jättämään työasioita töihin ja osaan jopa rentoutua kotona.

Mikä on työssänne parasta?

– Jokainen päivä on erilainen ja jokainen asiakas oma persoonansa. Saan voimaa jatkaa ihanilta asiakkailta ja luova työ ja taide itsessään on ehtymätön voimavara.

Mikä yrittämisessä on haastavinta?

– Vaikka olemme selvinneet 90-luvun lamasta ja näistä viime vuosien notkahteluista, epävarmuuteen ei vain ikinä opi. Toisaalta senkin jos kääntää positiiviseksi, niin se pitää yrittäjän aina hiukan varpaillaan. Joutuu miettimään omaa osaamistaan ja yrityksen tulevaisuutta eikä vaan tyytyä olemiseen.

Yrittäjä tutuksi -sarjassa tutustutaan vihtiläisiin ja karkkilalaisiin yrittäjiin. Vuorossa vihtiläisen kehys- ja taideliike Artwayn yrittäjät Merja ja Jorma Leander.