Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Uusi sähköhyvitys voi tulla myöhässä

Osa suomalaisista voi saada uuden sähköhyvityksen myöhässä, arvioi Energiateollisuus Uutissuomalaiselle.

– Suurella todennäköisyydellä on niin, että kaikkien asiakkaiden osalta korvaukset eivät ala vielä maaliskuussa, sanoo Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa Uutissuomalaisen jutussa.

Sähköhyvitystä koskevan lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy sunnuntaina. Esityksen mukaan hyvitys tulisi kahdessa erässä, joista ensimmäinen hyvitettäisiin viimeistään maaliskuun sähkölaskulla.

Lisäkustannuksia on asiakkailta hyvin vaikea ryhtyä perimään.

Pekka Salomaa, Energiateollisuus

Hyvitys olisi 50 prosenttia sähköenergialaskun 90 euroa kuukaudessa ylittävältä osalta. Enimmillään hyvitystä voisi saada 700 euroa kuukaudessa neljän kuukauden ajalta. Hyvitystä tulisi niistä yksityishenkilöiden sähkösopimuksista, joiden sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Tarkoitus on, että hyvitys tulisi suoraan sähkölaskulle.

Salomaan mukaan tekniseen toteutukseen liittyy suurta epävarmuutta.

– Esitys on erittäin työläs. On todella vaikea sanoa, kuinka kauan noin 60 sähkönmyyjällä menee projektiin aikaa. Käsipelillä tätä ei varmaan kukaan pysty toteuttamaan, Salomaa sanoo Uutissuomalaiselle.

Salomaa pitää todennäköisenä, että sähköhyvityksen vaatimien tietojärjestelmämuutosten kustannukset sähkönmyyntiyhtiöille voisivat nousta yhteensä yli miljoonaan euroon. Omat järjestelmämuutoksensa vaatisi myös lisämaksuaika, jota on esitetty sähköhyvityksen yhteydessä. Salomaa uskoo, että sen kustannukset nousisivat yhtä suuriksi kuin sähköhyvityksen.

Onko mahdollista, että kustannukset näkyisivät sähkön kuluttajahinnassa?

– Sähkönmyyjät ovat keskenään kilpailutilanteessa. Lisäkustannuksia on asiakkailta hyvin vaikea ryhtyä perimään, jos kilpailija myy sähköä halvemmalla, Salomaa toteaa Uutissuomalaiselle.