Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan ala uhkaa mennä lakkoon – Työtaistelu koskee jopa 20000 työntekijää

Palvelualojen ammattiliitto (Pam) on antanut kaupan alalle lakkovaroituksen. Lakkovaroitus on annettu, jotta palkkaneuvottelut työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa vauhdittuisivat.

Lakkovaroitus koskee noin 20 000 työntekijää lähes 190 toimipaikassa. Jos lakkoon päädytään, ne järjestetään 25 varastossa 6.–9. helmikuuta ja yli 160 kaupan alan toimipaikassa 9.–11. helmikuuta.

– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, toteaa Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen.

Kaupan liitto puolestaan kritsoi Pamin toimintaa, sillä liitot ehtivät kokoontua neuvottelupöytään ainoastaan neljä kertaa, kun Palvelualojen ammattiliitto ilmoitti lakoista.

– Neuvottelut olivat täysin kesken. Olimme vasta keskustelleet tekstiesityksistä puolin ja toisin. Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin Pam väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata Pamin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, kertoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

Pam tavoittelee samantapaisia palkankorotuksia kuin Saksan teollisuudessa on saavutettu. Suomessa tämä tarkoittaisi kaupan alan työntekijöille noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.