Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuore vihtiläinen, sopraano Virva Puumala elää musiikin maailmaa ja päiväkodin arkea: "Se on sitä arjen rikkautta, oikeaa elämää"

Musiikki on kulkenut tuoreen vihtiläisen, Virva Puumalan mukana lapsuudesta saakka, mutta laulaja hänestä tuli sattumalta.

Sopraano Virva Puumala on nyt reilun vuoden verran tehnyt tuttavuutta uuden kotipaikkakuntansa kanssa, ja todennut Nummelan viihtyisäksi.

– Olen itse pieneltä paikkakunnalta kotoisin, Raahesta. Nummelassa on sellaista pienen pitäjän meininkiä, mutta kuitenkin kaikki, mitä tarvitsee. Olen viihtynyt täällä, tämä tuntuu kodilta, hän kuvailee.

Puumalasta tuli vihtiläinen hänen muutettuaan Nummelaan avopuolisonsa kanssa, joka on paikkakunnalta kotoisin. Uudelta kotipaikkakunnalta on löytynyt kodin lisäksi myös musiikillinen ulottuvuus. Puumala on viime syksystä lähtien toiminut Vihdin kamarikuoron laulajille äänenmuodostuksen ja laulun opettajana.

– Olen tykännyt hirveästi. On olemassa kuoroja ja kuoroja, ja voin sanoa, että Vihdin kamarikuoro on todella korkeatasoinen, hän kertoo.

– On ihanaa nähdä, että ihmiset ovat sitoutuneita. He eivät tule harjoituksiin laulamaan vähän sinnepäin vaan tekevät työtä kotonakin.

Puumala on esiintynyt jo itsekin Vihdin kamarikuoron kanssa. Marraskuussa hän lauloi kuoron riveissä Händelin Messiaan esityksessä ja joulukuussa solistina kuoron joulukonsertissa.

Puumala varttui musikaalisessa perheessä, mutta laulajan ammatti ei ollut hänelle tietoinen päämäärä.

– Olen joskus hyvin pienenä kuulemma sanonut, että minusta tulee oopperalaulaja, mutta en itse tätä muista. Olen kuitenkin aina tykännyt paljon laulaa, ja musiikki on aina ollut ympärillä.

Polku vei laulajaksi sattumien kautta. Puumala opiskeli Oulun yliopistossa musiikkikasvatusta ja tähtäsi musiikin aineopettajaksi, kun silloinen laulunopettaja ehdotti, että mitä jos hän kuitenkin hakisi laulajan ammattiopintoihin. Puumala ajatteli, että no miksikäs ei.

Haluan olla monipuolinen artisti.

Valmistuttuaan kasvatustieteiden maisteriksi hän aloitti lauluopinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Opettajansa Soile Isokosken kannustamana hän haki vielä maisteriopintoihin laulutaiteen koulutusohjelmaan Sibelius-Akatemiaan.

– Ajattelin, että voinhan hakea, mutta sinne on ihan hirveän vaikea päästä. Mutta hain, ja pääsin. Se jotenkin pysäytti siihen, että ehkä tämä onkin minun juttuni ja ehkä minusta onkin tähän, hän kertoo.

– Ihmiset, jotka ovat olleet vierelläni, ovat ehkä uskoneet minuun enemmän kuin minä itse. On pitänyt vähän patistaa, hän hymyilee.

Itsevarmuutta ovat tuoneet esimerkiksi arvostetut laulukilpailut, joissa Puumala on menestynyt.

– Vuonna 2017 osallistuin Kangasniemen laulukilpailuun. Se oli ensimmäinen laulukilpailuni, ja pääsin finaaliin. Ajattelin, että vitsit, ei tämä huonosti mennyt.

Vuonna 2018 hän voitti Helsinki Lied -kilpailun A-sarjan yhdessä duoparinsa, pianotaiteilija Juho Lepistön kanssa. Vuonna 2019 hän oli Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti ja vei samana vuonna voiton Lappeenrannan laulukilpailussa.

– 2018 ja 2019 oli aika hektistä aikaa itselle, mutta se kasvatti omaa itsevarmuutta, hän muistelee.

– Vaikka taiteessa kilpaileminen on minusta aivan absurdia, koska se ei ole koskaan objektiivista. Laulu on makuasia, hän huomauttaa.

– Mutta kilpailuista on hyötyä näkyvyyden ja työllistymisen kannalta.

Vuonna 2020 hektisyys vaihtui odottamatta hiljaisuuteen.

– Ennen koronaa työllistin itseni aika hyvin freelancerinä, Puumala kertoo.

– Sitten tuli korona ja voi sanoa, että se oli taiteen alalle hirveä isku. Itsellänikin kalenteri tyhjeni yhdessä vuorokaudessa. Vieläkin tuntuu, että vähän hitaasti käynnistellään, hän huokaa.

Kun kalenteri äkkiarvaamatta tyhjeni musiikista, Puumala mietti, mitä muuta voisi tehdä. Kasvatustieteiden maisterin tutkinto avasi mahdollisuuksia, ja tällä hetkellä Puumala työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Hiidenrannan päiväkodissa. Hän kokee, että musiikki ja lasten kanssa työskentely maadoittavat toinen toistaan.

– Se on sitä arjen rikkautta, oikeaa elämää.

Musiikki on aina ollut tärkeä osa Puumalan elämää, ja sellaisena hän toivoo sen pysyvän.

– Haluaisin, että laulu ja musiikki kulkisivat aina mukana. Se on ollut itselle aina voimavara, hän kertoo.

Puumala on urallaan tulkinnut tähän mennessä muun muassa nykyoopperaa, perinteisempää oopperaa, liedejä eli yksinlauluja ja repertuaaria laidasta laitaan, sekä nykymusiikkia ja barokkimusiikkia.

– Kaikenlaista monipuolisesti, ja se on sellaista, mitä haluan ylläpitääkin. Haluan olla monipuolinen artisti, hän kertoo.

Vuosi on vielä alussa ja kutkuttavasti avoinna, mutta Vihdissä Puumalaa kuultaneen tänä vuonna ainakin kesäkonserttisarjan tiimoilta juhannuksen tietämillä Vihdin kirkossa, jolloin luvassa on suomalaista repertuaaria.