Kuinka kauan olet toiminut yrittäjänä?
– Aloitin yrittäjänä tammikuussa 2007, eli 16 vuotta tuli juuri täyteen.
Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi?
– Ryhdyin yrittäjäksi saadakseni tehdä mielekkäämpiä töitä. Myös vapaus valita ja päättää omista töistä houkutti. Myös isäni on toiminut yrittäjänä käsityöläisammatissa koko työuransa ja olen nähnyt läheltä yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Se olisi tietysti voinut toimia myös varoittavana esimerkkinä yrittäjyydestä, mutta tässä kuitenkin ollaan.
Millaiset ovat työaikasi?
– Työpäivät pyrin aloittamaan viimeistään seitsemältä, mutta viisihenkisessä perheessä se ei aina onnistu. Pidennän päivää sitten tarpeen mukaan toisesta päästä, riippuen työtilanteesta ja kiireestä. Yritän kuitenkin, että illat ja viikonloput ovat muuta kuin työtä varten. Ja koko perheen yhteisestä päivällisestä en usein tingi, vaikka sitten työt joskus sen jälkeen jatkuisivatkin.
Mitä teet yleensä ensimmäisenä, kun aloitat päivän työt?
– Päiväni alkaa joko omalla verstaallani tai sitten suoraan kohteessa. Jos työn alla on verstaallani tehtäviä töitä, huonekaluja, lauteita tms., niin jatkan siitä mihin edellisenä päivänä jäin. Uuden tuotteen tekeminen alkaa luonnollisesti suunnittelulla. Lähes kaikki tuotteeni on yksittäiskappaleita ja uniikkeja, joten suunnitteluun ja teknisten ratkaisujen miettimiseen menee yllättävän paljon aikaa. Työni on myös paljon muualla kuin verstaalla tehtävää. Esimerkiksi saunapaneloinnit, terassit, pienimuotoiset remontit ja asennustyöt.
Mitä kaikkea työpäiväsi pitää sisällään?
– Työpäiviini kuuluu tuota jo mainittua suunnittelua, materiaalien miettimistä, tilaamista ja niiden hakemista. Myös tarjousten tekeminen ottaa oman aikansa; ne tosin usein teen illalla kotona. Välillä pitää miettiä markkinointiakin vaikkakin se on pääasiassa hoitunut ”puskaradion” kautta. Niin, ja sitten pitää tehdä ne varsinaiset työtkin.
Ehditkö pitää taukoja?
– Tauoissa panostan lounastaukoon. Lounastaukoni saattaa olla tunninkin mittainen, mutta sitten muita taukoja en ehkä pidäkään. Iltapäiväkahvit joskus keitän, jos olen verstaallani töissä.
Mitä teet yleensä viimeiseksi ennen kuin lopetat päivän työt?
– Päiväni päättyy käymällä läpi tehdyt työt ja suunnittelemalla, mistä aamulla jatkan. Usein yksilölliset kalusteet vievät enemmän aikaa kuin olin ajatellut, mutta jotkut muut työt saattavat sitten mennä nopeamminkin suunnitellusta.
Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?
– Pyrin liikkumaan tavalla tai toisella säännöllisesti. Kuntosali muutaman kerran viikossa ja pyöräily-, kävely-, hölkkä- tai hiihtolenkki lisäksi tuovat sopivasti lisäpuhtia jaksamiseen. Myös pieni loma välillä auttaa pääsemään hetkeksi töistä irti.
Mikä on työssäsi parasta? Mikä yrittämisessä on haastavinta?
– Kaksi viimeistä kysymystä voisi niputtaa mielestäni yhteen, sillä monet asiat, jotka ovat yrittäjyydessä parasta, ovat myös jollain tavoin haastavia. Esimerkiksi se vapaus. Vapaus valita tehtävät työt ja vapaus valita milloin tehdä ne työt. Toisaalta jonkun muun asettamat työajat ja -tehtävät olisivat joskus ihan paikallaan.
– Tai taloudellinen puoli. Silloin kun töitä riittää, tarjoukset menevät läpi ja projektit menevät suunnitellusti, niin yrittäjyyskin maistuu, mutta on hetkiä, kun säännöllinen kuukausipalkkakin työntekijänä voisi olla ihan kiva juttu. Epävarmuutta täytyy myös osata sietää, eli sitä, että välillä ei ole töitä tiedossa kuin seuraavaksi kolmeksi viikoksi.
– Mutta kyllä tuo edellä mainittu yrittäjän vapaus ja vaikuttaminen omiin töihin ja niiden monipuolisuus on iso vaikuttava tekijä työssä viihtymiseen. Ja tyytyväinen asiakas on kuitenkin tämän työn suola. Ja jos vielä itse tekijäkin on tyytyväinen, niin asiat ovat mallillaan.
Yrittäjä tutuksi -sarjassa tutustutaan vihtiläisiin ja karkkilalaisiin yrittäjiin. Vuorossa vihtiläisen puusepänliike PuuQ:n yrittäjä Matti Qvick.