Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Mikä aiheuttaa lukiolaisille paineita? – Pyysimme kolmea vihtiläistä lukiolaista vastaamaan

Viime syksynä julkaistu Studeon lukiolaistutkimus kertoo synkkiä lukuja lukiolaisten jaksamisesta. Peräti 64 prosenttia lukiolaisista kertoo, että haluaisi voida paremmin.

Vihdin Uutiset pyysi kolmea Vihdin lukion abiturienttia pohtimaan, mistä lukiolaisten jaksamisongelmat johtuvat. Haastatteluun tulivat 18-vuotiaat Emma Korhonen, Meri Hyvönen ja Moona Saikku.

Hekin ovat huomanneet, että jaksamisongelmat ovat heidän ikäluokassaan yleisiä.

Emma, Meri ja Moona pohtivat, että etäopinnot ovat saattaneet vaikuttaa jaksamisongelmiin. He itsekin kokivat pitkän etäopiskelujakson kuormittavana ja opiskelumotivaatiota laskevana.

– Monet opettajat odottivat, että kun asia on käyty kerran läpi etänä, ne on opittu. Mutta paljon enemmän tarvitsisi kertausta, Meri pohtii.

Moona pohtii, että monelle jaksamisongelmia aiheuttaa myös epäsäännöllinen unirytmi.

– Moni valvoo tosi myöhään. Itsestänikin tuntuu, etten saa riittävästi nukuttua, Moona sanoo.

Lukiolaisten jaksamishaasteista kertoo Emman, Merin ja Moonan mukaan muun muassa se, että Vihdissä monet lukiolaiset aikovat suorittaa lukion normaalin kolmen vuoden sijaan kolmessa ja puolessa tai neljässä vuodessa.

Meri kertoo, että hän itsekin päätti jo vuosi sitten, että valmistuu 3,5 vuodessa. Syynä tähän oli koronan vuoksi ollut pitkä etäopiskelujakso, mikä hidasti monien aineiden opiskelua.

 Päätin, etten turhaan aio ottaa stressiä ylioppilaskirjoituksista.

– Varsinkin matikkaa oli tosi vaikea oppia etänä. Siinä pitäisi olla opettaja lähellä, jotta häneltä saisi enemmän apua. Etänä ei viitsi kysyä niin paljoa varsinkin kun opettajat eivät aluksi olleet edes tuttuja.

Emma on päättänyt, ettei aio kirjoittaa ylioppilaaksi lainkaan.

– Päätin, etten turhaan aio ottaa stressiä ylioppilaskirjoituksista, minulle riittää pelkkä päättötodistus. En aio hakea sellaisiin jatko-opintoihin, missä vaaditaan ylioppilastodistusta, poliisiammattikorkeakoulusta haaveileva Emma sanoo.

Moona on kolmikosta ainoa, jonka on tarkoitus valmistua ylioppilaaksi tänä keväänä.

– Etänä opiskelu tuntui silloin ensimmäisenä lukiovuotena tosi raskaalle. Nyt kaduttaa, ettei silloin ollut oikein motivaatiota opiskella.

Uutisten perusteella saa kuvan, että nuoret kokevat myös vahvaa ilmastoahdistusta. Emma, Meri ja Moona sanovat, että heillä ilmastoasiat eivät ole viime aikoina painaneet mieltä.

– Ei ilmastojutut minua ahdista. Ennen koronaa ja Ukrainan sotaa ilmastoasioista puhuttiin koulussakin paljon enemmän, mutta nyt se on jäänyt muiden asioiden alle, Emma sanoo.

Kolmikko pohtii, että ilmasto-ongelmia enemmän nuoria huolettaa huoli taloudesta.

– Nuoret puhuvat tosi paljon rahasta. Ja onhan raha tärkeä asia. Jos joku vaikka ehdottaa, että lähdetään jonnekin ajelemaan, niin ei voi lähteä, jos ei ole rahaa ostaa bensaa, Meri sanoo.

Nuoret pohtivat, että suurin paineita aiheuttava tekijä lukiossa on huoli tulevaisuudesta.

– Tässä vaiheessa lukiota pitäisi tehdä isoja päätöksiä siitä, minne hakee opiskelemaan. Nämä valinnat tuntuvat hirveän lopullisilta. Tulee tunne, että jos tekee nyt jonkun valinnan, niin se on lopullinen eikä sitä voi enää vaihtaa. Se vähän ahdistaa, Moona sanoo.

– Minulle ahdistusta tuo vertailu muihin perheenjäseniin. Veljenikin löysi heti oman unelma-alansa. Minua pohdituttaa, löydänkö itse omaa unelma-alaa, Meri sanoo.

Ahdistusta ja uupumista kokeville nuorille on Vihdissäkin tarjolla monenlaista tukea. Emma, Meri ja Moona kiittelevätkin sitä, että apua on helposti tarjolla.

– Koen, että Vihdissä nuoria tuetaan mielenterveysongelmissa. Apua saa matalalla kynnyksellä esimerkiksi terveydenhoitajalta, kuraattorilta, psykologilta ja nuorisoasemalta. Apua on saatavilla verkossakin ja se on hyvä!, nuoret kommentoivat.

Monista paineista huolimatta lukioaikaan on Emman, Merin ja Moonan mielestä kuulunut myös paljon hyviä asioita. He kaikki ovat mukana abitoimikunnassa ja ovat kokeneet sen toiminnan mukavana. Toimikunta järjestää erilaisia tapahtumia.

– On ollut mukavaa, että nyt voidaan ylipäätään järjestää tapahtumia, toisin kuin edellisvuosina, helmikuun penkkareita odottavat lukiolaiset sanovat.

– Mukavaa oli myös tulla täysi-ikäiseksi! Nyt saa itse päättää omista asioistaan, nuoret toteavat.

Vihdin lukion penkkariajelu torstaina 9.2.2023 klo 12–13.30. Ajelu kiertää Nummelan, Ojakkalan ja Kirkonkylän alueella.