Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kahvia ja sämpylää valtuustossa, kolmen ruokalajin ateria pääministerille – Vihdin kunnalla viime vuonna ulkoisia edustusmenoja noin 2 000 euron edestä

Vihdin kunnan edustustarjoiluissa ei ole tehty linjavetoa kasvisruoasta, alkoholin suhteen linja on tiukka.

Vihdin kunnan edustustarjoilu käsittää pienimmillään kahvia ja teetä sekä esimerkiksi konvehteja, runsaimmillaan puolestaan kolmen ruokalajin aterian. Kunnanjohtaja Erkki Eerola kertoo, että ateriat katettiin esimerkiksi toukokuussa 2021, kun pääministeri Sanna Marin vieraili Vihdin kunnanvirastolla, ja elokuussa 2022, kun eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vieraili kunnanvirastolla ja paikallisissa teollisuudenalan yrityksissä.

– Samassa yhteydessä käydään läpi työasioita ja kunnalle tärkeitä edunvalvonnan hankkeita kutsutun vieraan kanssa, kertoo Eerola.

Kovin usein ei Vihdissä Eerolan mukaan kestitä valtion johtoa.

– En muista esimerkiksi kuulleeni, että oliko ennen Sanna Marinia pääministerit käyneet työvierailulla kunnanvirastolla. Ministeritason vierailuja saattaa olla yksittäisiä joko kunnanvirastolla tai muualla Vihdissä.

Viime vuonna vieraita kävi myös Microsoftin konttorilta Seattlesta.

– Kunnanvirastolla oli silloin remontti käynnissä ja silloin hyödynsimme paikallisia palveluja. Pyysimme tarjoilut Villa Joutselasta ja meillä oli siellä kokoustila käytössä.

Samassa yhteydessä käydään läpi työasioita.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola

Suurin osa tarjoiluista on kuitenkin rutiininomaisissa luottamushenkilökokouksissa.

– Lautakuntien kokouksissa ja jokaisessa valtuuston ja hallituksen kokouksessa on kahvitarjoilu, ja sen lisäksi saattaa olla ruokaisaa salaattia tai leipää, koska kokoukset voivat olla pitkiäkin.

Budjetti yleisille kokoustarjoiluille, kuten luottamushenkilöiden kokouksille, on hajautettu ja jokaiselle toimielimelle on varattu rahaa tarjoiluihin. Lisäksi kunnalla kirjanpidossa kokoluokaltaan merkittävimmät edustuspanostukset kirjataan edustus- ja suhdetoiminnan toiminnolle, joihin kertyi viime vuonna ulkoisia edustusmenoja noin 2000 euron edestä.

– Tämänkaltainen edustustoiminta on Vihdissä suhteellisen pienimuotoista, toteaa Eerola.

Vihdissä ei ole tehty linjausta kasvis- ja liharuoasta edustustarjoiluja koskien. Vierailijan toiveet pyritään kuitenkin huomioimaan tarjoiluissa.

– Esimerkiksi pääministerin tapauksessa meillä oli kokonaisuudessaan kasvisruokaan perustuva menu ja eduskunnan puhemiehelle oli tarjolla perunaa ja uunikalaa, kertoo Eerola.

Muun muassa Helsingin kaupunki on linjannut tarjoavansa kaupungin tilaisuuksissa sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, ja liharuoista ja kertakäyttöastioiden käytöstä on luovuttu kokonaan.

– Isompaa keskustelua ei ole käyty, mutta Vihdissä erityisesti kouluruoan osalta on historiassa kasvisruokaan liittyviä valtuustoaloitteita.

Kertakäyttöastioita ei Eerolan mukaan Vihdissä juurikaan käytetä, ja ympäristöasioiden eteen tehdään muutoksia: esimerkiksi tarjottimien käytöstä on alettu luopua, viimeisimpänä kunnanviraston henkilöstöruokalassa.

Alkoholin suhteen linja on kunnalla tiukka ja vettä vahvempaa on tarjolla yksittäistapauksissa.

– Kun datakeskus-uutinen julkaistiin, meillä oli valtuuston kokouksessa kuohuviinimaljat. Pitkissä valtuustoseminaareissa voi olla myös illallisen yhteydessä ruokajuomana tarjolla muutama kaato viiniä, kertoo Eerola.