Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Hovioikeus: Alkoholin etämyynti Suomeen ei laitonta – Virolaisyritykselle kuitenkin tuomio törkeästä veropetoksesta

Suomen alkoholilainsäädäntö ei suoraan kiellä alkoholin etämyyntiä. Tähän tulokseen tuli Helsingin hovioikeus tänään tiistaina antamassaan päätöksessä.

Hovioikeus käsitteli tapausta, jossa virolainen yhtiö oli vuosina 2014–2016 myynyt verkkokaupassaan alkoholia Suomeen täkäläisille yksityishenkilöille. Suomalainen asiakas saattoi valita verkkokaupassa tuotteille myyjästä itsenäisen kuljetusyrityksen.

Oikeus hylkäsi syytteet virolaisen viinan nettikaupasta

Myydystä alkoholista ei tehty verottajalle ilmoitusta eikä maksettu veroja.

Yhtiöllä ei ollut Suomen alkoholilaissa tarkoitettua alkoholin tukku- tai vähittäismyyntilupaa. Tästä huolimatta hovioikeus yksimielisesti hylkäsi syytteen törkeästä alkoholirikoksesta. Hovioikeus kertoo tiedotteessaan, ettei alkoholijuomien maahantuonti sellaisenaan ollut alkoholilainsäädännön vastaista. Laista ei hovioikeuden mukaan myöskään ilmene "rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen edellyttämällä tavalla", että alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen olisi kiellettyä ja rangaistavaa.

Syyttäjältä päätös: Alkoholin etämyynti Ranskasta ja Virosta Suomeen oli laillista

Hovioikeus kuitenkin päätti tuomita myyjäyhtiön törkeästä veropetoksesta. Äänestämällä syntyneen ratkaisun mukaan myyjäyhtiöllä oli juomien kuljettamisessa määräävä rooli, joten yhtiö oli vastuussa juomien maahantuonnista ja siten myös verojen maksamisesta.

Suomeen myydyistä alkoholijuomista olisi pitänyt maksaa arvonlisävero ja valmistevero.

Suomen alkoholiviranomaisten piinaama yrittäjä sai huomionosoituksen – pääsi nyt samaan sarjaan entisten pääministereiden kanssa