Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumen sulaessa viriää kakkakeskustelu: Pajuniityn koirapuistossa koirankakkaa enemmän kuin olisi "kiva" – Vastuu koiran jätöksien siivoamisesta on koiranomistajalla

Vihdissä on yksi koirapuisto, joka sijaitsee Naaranpajuntiellä Nummelan Pajuniityssä. Koirapuisto on avattu vuonna 2017. Koirapuisto koostuu kahdesta erillisestä aidatusta alueesta. Pienille koirille tarkoitettu alue on noin 850 neliötä ja isoille koirille tarkoitettu noin 1 800 neliötä. Nummelan koirapuisto on Vihdin ainoa virallinen koirapuisto ja kävijöitä on niin läheltä kuin kauempaakin.

Kävijämääristä ei ole Vihdin kunnassa tarkkaa tietoa, mutta kulutuksen perusteella voi olettaa, että puisto on kohtuullisen kovassa käytössä, Vihdin kunnan johtava puutarhuri Mervi Räsänen välittää kunnan työntekijöiltä keräämänsä tiedon.

Koirapuistossa käyneet ovat nyt tehneet huomioita, että puistossa on ollut poikkeuksellisen paljon koirien jätöksiä, jotka ovat paljastuneet sulaneen lumen alta.

Kulutuksen perusteella voi todeta, että puisto on kohtuullisen kovassa käytössä.

Johtava puutarhuri Mervi Räsänen

– Tämä talvi on ollut useampaan otteeseen niin runsas lumentuloltaan, että lopputuotteiden keräys on varmasti ollut hankalaa. Toivomme käyttäjiltä talkoohenkeä alueen siistimiseen, Räsänen sanoo.

Nummelalainen Kaisa Leppo käy vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisen, eurasier -rotuisen Saagan kanssa koirapuistossa noin kerran viikossa, kesäaikana lähes päivittäin. Hän käy puistossa sosiaalistamassa ja juoksuttamassa Saagaa sekä leikittämässä ylimääräistä energiaa pois. Leppo myöntää, että koirankakkaa on puistossa enemmän kuin olisi kiva.

– Yleensä jätökset ovat kumpareen takana "piilossa" tai aitauksen takaosassa, jonne valaistus ei iltahämärässä yllä. Huoltoyhteydenottoihin reagoidaan usein jo samana päivänä, jos vain saa jonkun puhelimitse kiinni. Hankaluutena on, että iso osa kävijöistä käy puistossa nimenomaan toimistoaikojen ulkopuolella.

Kunta huolehtii puiston kunnossapidosta ja jätehuollosta, mutta vastuu koiran jätöksien siivoamisesta on koiranomistajalla. Myös koirien kaivamat kuopat tulisi peittää omistajan toimesta. Puistossa on erilaisia talikoita ja lapioita. Lisäksi on kerättävä roskat sekä lelut pois lähtiessä. Koirapuiston portteihin on kiinnitetty selkeät ohjeet käyttäjille puiston säännöistä, joista käy ilmi koiranomistajan vastuu.

Vihdin kunnassa koirapuiston ylläpito on samaa luokkaa kuin yleisten käyttöviheralueiden ja puistojen. Hoitokäyntien määrä ja käynneillä tehtävät työt vaihtelevat kausittain. Rakenteita tarkkaillaan ympäri vuoden ja korjataan tarvittaessa.

– Kuntalaiset ovat omalta osaltaan olleet tarkkaavaisia ja informoineet meitä, jos havaitsevat puutteita, tiedoksiantajana toimiva Räsänen sanoo.

Koirapuistoa toivottiin Vihtiin vuosia. Puistolle onkin valtava tarve. Vapaana oleminen ja tutustuminen muihin koiriin vapaasti tekee hyvää koirille.