Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prismassa työskentelevä Riku kertoo: Peruspalkka on 2200 e/kk – jäi lakkovahdiksi suoraan yövuorosta

Torstaina aamuviideltä alkanut kaupan alan lakko on hiljentänyt Prismoja ja Citymarketeja eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Espoossa Olarin Prismassa suuri osa työntekijöistä näytti jääneen lakkoon, kun kävimme paikalla kello 7.30 jälkeen. Selvimmin lakko näkyi leipäosastolla, jossa osa hyllyistä oli tyhjänä.

Olarin Prismassa työskentelevä Riku Sutinen kertoi jääneensä lakkovahdiksi suoraan yövuorosta.

– Arvioisin, että yli puolet meidän työntekijöistä on jäänyt pois. Yövuorossa oli 10–12 ihmistä ja heistä kolme jäi töihin, Sutinen kertoi.

Vaikka väsymys alkoi jo painaa, Sutinen piti lakkoa tarpeellisena. Palvelualojen ammattiliiton PAMin vaatimus 200 euron palkankorostuksesta on Sutinen mukaan kohtuullinen.

– Suurempikin se voisi olla. Korotuksen pitää olla tuntuva, hän sanoi.

Vakituisessa kokoaikatyössä työskentelevän Sutisen peruspalkka on noin 2 200 euroa kuussa. Kun siihen päälle tulevat erilaiset lisät, on kuukausiansio noin 2 500 euroa.

Miten sillä tulee toimeen Espoossa, jossa asumisen kulut ovat kovat?

– Käteen jää noin 1 800 euroa. Kyllä sillä elää, kun perheessä on toinenkin tienaaja. Ylimääräistä ei jää, Sutinen sanoi.

Vaikeampi tilanne on Sutisen mukaan niillä työntekijöillä, jotka tekevät osa-aikatyötä. Osalla Olarin Prisman väestä työsopimus takaa vain 25 työtuntia viikossa.

– Joka viikko kuulee, että lisävuoroja pitää kytätä, Sutinen kertoi.

PAMin aluepäällikkö Johanna Sparfin mukaan työntekijöiltä on tullut voimakasta tukea lakolle. Lakkokynnys kaupan alalla on ollut perinteisesti varsin korkea, sillä edellinen lakkopäivä on noin 12 vuoden takaa, Sparf sanoi.

– Tunnelma kentällä on hyvä. Lakkovahteja on ilmoittautunut noin 250, mikä on iso määrä, Uudenmaan ja Helsingin alueesta PAMissa vastaava Sparf sanoi.

Sparfin mukaan lakon vaikutukset näkyvät vaihtelevasti. Osassa marketteja aukioloaikoja on lyhennetty.

– Päivän päätteeksi nähdään, kuinka moni työntekijä on jäänyt lakkoon.

Myös suhtautuminen lakkolaisiin näyttää vaihtelevan, ja paikoin on ollut sähköä ilmassa. Vantaan kauppakeskus Jumbossa lakkovahtien ei ole Sparfin mukaan sallittu päästä kauppakeskukseen.

– Taustalla on kauppakeskusten päätös, Sparf sanoo.

Kaupan lakko jatkuu lauantaiaamuun kello viiteen. Mikäli neuvotteluissa ei edetä, uusi logistiikka-alan lakko uhkaa alkaa ensi maanantaina kello 05.

Tämän jälkeen lakko uhkaa laajeta myös muihin kauppoihin Lidlit mukaan lukien.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen odottaa, että valtakunnansovittelijalta tulisi kutsu jatkaa keskeytyneitä tes-neuvotteluja. Torstaina lakkovahteja tapaamassa kiertänyt Rönni-Sällinen korosti, että 200 euron palkkavaatimus nykyisessä inflaatiotilanteessa on perusteltu.

Rönni-Sällinen myönsi, että lakkoon ajatuminen ei ole toivottava tilanne, mutta vaihtoehtoja ei ollut.

– Katsomme, että tällaisessa taloustilanteessa 200 euron palkankorotuksella pystytään parhaiten huomioimaan pienipalkkaisten palkansaajien tilanne.

PAMin mukaan pattitilanne syntyi marraskuussa, kun työnantajaa edustava Kaupan liitto ilmoitti, ettei se sovi palkankorotuksista, vaan käynnistää työehtosopimusneuvottelut tammikuun alussa. Kaupan liitto perusteli ratkaisuaan sillä, että keskeisten vientialojen palkkaratkaisut eivät olleet vielä tiedossa.

Neuvotteluita on sen jälkeen käyty valtakunnansovittelijan avulla. Valtakunnansovittelija katsoi tiistaina osapuolten olevan niin kaukana toisistaan, ettei sovitteluehdotusta voida antaa.

Edit klo 11: Poistettu väära tieto Itiksen Prismasta, joka on auki toisin kuin jutussa aluksi kerrottiin.

Edit 10.2. klo 10.56: Poistettu väärä tieto, että lakkovahtien ei olisi sallittu tulla kauppakeskus Lippulaivaan Espoossa.