Laminilla on Suomessa työ ja lapsi, mutta hän saattaa silti joutua lähtemään maasta, kertoo Ylen MOT-toimitus. Syynä on gambialaisen Laminin ero lapsen suomalaisesta äidistä, vaikka vanhemmat ovat sopineet yhteishuoltajuudesta.
MOTin mukaan monen muun suomalaislapsen toinen vanhempi on jo karkotettu, kun Maahanmuuttovirasto on peruuttanut tämän oleskeluluvan parisuhteen päätyttyä eroon.
Oleskelulupia on peruutettu muun muassa siksi, että vanhempi on tullut maahan väärällä passilla tai antanut Maahanmuuttovirastolle harhaanjohtavia tietoja. Näin on toimittu siitä huolimatta, että kansainvälisten sopimusten mukaan lapsen edun pitäisi ajaa kaiken muun edelle viranomaispäätöksissä.
MOT-toimituksen näkemissä päätöksissä Maahanmuuttovirasto näkee, että lapsen etu ei vaarannu merkittävästi, jos toinen vanhempi muuttaa maasta. Päätöksissä on katsottu, että vanhemmuuden voi hoitaa myös videopuheluilla ja että parivuotias lapsi ei osaa toista vanhempaansa edes kaivata.
Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti sanoo jutussa lapselle riittävän se, että tämä ei jää heitteille.
Maahanmuuttovirasto myös seuraa perheitä Suomessa. Se saa tiedot, jos avioliitto rakoilee tai on päättymässä eroon. Virasto on jäljittänyt naimisissa olevaa ulkomaalaista jopa treffisovellus Tinderistä.
Koskipirtti kuitenkin sanoo jutussa, että Maahanmuuttovirasto aikoo pehmentää linjaansa.
− Me olemme pohtineet sitä, että kuinka paljon luvanhakijoita voi rangaista aikaisemmasta moitittavasta menettelystä. Jos perhe-elämä on aitoa ja todellista, niin haluamme antaa nyt enemmän painoarvoa sille.
Koskipirtin mukaan virasto ei myöskään pysty enää tarkkailemaan hakijoiden taustoja entiseen malliin, koska käsittelyssä on ruuhkaa.