Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: suomalaiset siirtyivät edullisimpiin ruokiin – Näin moni tarttuu nyt punalapputuotteisiin

Kun elintarvikkeet ovat kallistuneet ennätyslukemiin, yhä useampi suomalainen sujauttaa ostoskärryynsä aiempaa edullisempia ruokia. Asia käy ilmi S-ryhmän asiakkailleen tekemässä kyselystä.

Tuoreessa kyselyssä noin 60 prosenttia S-ryhmän asiakkaista sanoi, että on joutunut miettimään ruoan hintaa vähintään jonkin verran. Toisaalta lähes 40 prosenttia vastaajista sanoi, että voi edelleen valita tuotteen vapaasti hinnannoususta huolimatta.

Kuten aiemmissa kyselyissä, edelleen noin puolet sanoo suosivansa kotimaisia tuotteita tukeakseen kotimaisia tuottajia. Kuitenkin niiden osuus on kasvussa, jotka sanovat painottavansa omaa taloutta ja ostavansa edullisimpia tuotteita, vaikka ne olisivat ulkomaisia.

Muuttuneista ostotottumuksista kertoo S-ryhmä tiedotteessaan.

Lähes kolme neljäsosaa vastaajista ostaa 30 prosentin alennuksella varustettuja punalapputuotteita vähintään kuukausittain ja lähes joka toinen vähintään viikoittain. Puolet vastaajista ei erityisemmin etsi punalapputuotteita, mutta ostaa niitä, jos sellainen sattuu sopivasti kohdalle.

Rahan säästäminen on ehdottomasti merkittävin motivaatio punalapputuotteiden ostamiselle, mutta useampi kuin joka toinen mainitsee syyksi hävikin estämisen pienellä ekoteolla. He, jotka eivät osta punalapputuotteita eivät koe niitä itselleen tarpeelliseksi tai vastaavat haluavansa jättää alennetun hinnan tuotteet hyllyyn niitä enemmän tarvitseville.

– Punalapputuotteiden saatavuus puhuttaa ja kyselyyn vastanneista punalapputuotteiden ostajista 40 prosenttia kokee, että niitä on joskus ollut paremmin saatavilla. Hieman yli neljännes kokee niiden saatavuuden kuitenkin hyväksi, analysoi S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Makeisten, pastan, riisin ja nuudeleiden sekä vaalean leivän myynnin volyymi kasvoi loppuvuodesta hinnannoususta huolimatta. Jauhelihoissa sika-naudan menekki on kasvanut, kun taas nautajauheliha ja nauta-sika ovat laskeneet.

Muita hyviä esimerkkejä ovat vaaleiden leikkelemakkaroiden monivuotisen laskun pysähtyminen ja nakkien kysynnän kasvu. Makeisten myynti kasvaa yleisesti heikossa suhdannetilanteessa. Makeisten myynti S-ryhmässä kasvoi vuonna 2022 kiloissa mitaten kuutisen prosenttia ja irtomakeisten myynti kiloissa kasvoi reilun neljänneksen edellisvuodesta.

Yksi tuote, jota suomalaiset ovat viimeisen vuoden aikana tasaisesti ostaneet voimakkaistakin hinnanmuutoksista huolimatta on kahvi. Tammikuussa kahvin keskihinta ja myynnin volyymi olivat suurin piirtein samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kahvia myytiin erätarjouksina loppuvuodesta todennäköisesti enemmän kuin sitä ehdittiin kodeissa kuluttaa ja mahdollisesti sen vuoksi tammikuussa kahvin myynnin volyymi laski neljä prosenttia.