Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhat ja tarkastamattomat lämmitysöljysäiliöt ovat riski ympäristölle – Vihdissä kartoitetaan öljysäiliöiden kuntoa

Vihdissä kartoitetaan kunnassa olevien omakotitalojen lämmitysöljysäiliöiden kuntoa ja sijaintia. Kartoitusta tekee insinöörin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittava Laura Seppänen. Hän selvittää opinnäytetyössään Vihdin pientalojen lämmitysöljysäiliöiden tilannetta, eli kuinka paljon niitä on ja missä kunnossa ne ovat.

– Opiskelen LAB-ammattikorkeakoulussa Lahdessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja tutkintonimikkeeni on uudistavan johtamisen insinööri. Koska kyseessä on johtamisen tutkinto, tutkin myös voiko johtamisen keinoilla vaikuttaa ihmisten lämmitystapavalintoihin, Seppänen kertoo.

Seppänen kartoittaa lämmitysöljysäiliöiden tilannetta kyselylomakkeella. Hän toivoo, että mahdollisimman moni öljysäiliön omistava vihtiläinen kävisi vastaamassa kyselyyn, jotta hän saisi tutkimukseensa riittävän kattavan tilannekuvan öljysäiliöiden tilanteesta.

– Jos olet pientaloasuja ja kiinteistölläsi on öljysäiliö, käy ihmeessä vastaamassa kyselyyn!, Seppänen kannustaa.

Kun tiedetään riskit, niin onnettomuustilanteisiin osataan varautua paremmin.

Seppänen sai ehdotuksen opinnäytetyön aiheeksi Vihdin kunnan ympäristövalvonnasta, missä kaivataan päivitettyjä tietoja säiliöistä.

– Olen aiemmin ympäristötarkastajan työssä ollut tekemisissä paljon öljysäiliöiden kanssa, joten aihe tuntui tutulta ja luontevalta juuri minulle.

Seppänen sanoo, että öljysäiliötiedot on tärkeää kartoittaa perusteellisesti, sillä tiedoista on hyötyä ympäristö- ja pohjavedensuojelutyössä.

– Kun tiedetään riskit, niin onnettomuustilanteisiin osataan varautua paremmin. Erityisesti vanhat ja tarkastamattomat lämmitysöljysäiliöt ovat suuri riski ympäristölle. Pienikin öljyvuoto voi levitä laajalle nopeasti maastossa ja aiheuttaa pysyvää haittaa luonnolle ja pohjavedelle ja suuria kustannuksia päästön aiheuttajalle puhdistamistoimien takia, Seppänen sanoo.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035, ja tämä aiotaan saavuttaa muun muassa luopumalla fossiilisista energialähteistä, kuten öljystä. Tätä siirtymää halutaan jouduttaa erilaisilla tuilla.

– Esimerkiksi ely-keskus myöntää tukea öljylämmityksestä luopujalle ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara antaa tukea remontteihin, joilla saadaan rakennuksen energiatehokkuutta parannettua. Verohallinto puolestaan antaa korotettua kotitalousvähennystä remonteissa, jotka koskevat öljylämmityksestä luopumista, Seppänen sanoo.

Öljylämmityksestä luopujan kannattaa huomioida, että jokainen talo on yksilö. Tämän vuoksi on tärkeää löytää juuri kyseiselle rakennukselle soveltuva lämmitysmuoto, ennen vanhasta lämmitystavasta luopumista.

– Valintaan vaikuttavat muun muassa rakennuksen tiiviys, ikä, koko ja sijainti. Kannattaa antaa asiantuntijan arvioida tilanne.

Laura Seppäsen kyselyyn voi vastata 28.2. saakka Vihdin kunnan verkkosivuilla olevalla ja kunnantalon aulassa saatavalla kyselylomakkeella.