Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Tarja Omenainen | Muuttaessa oma taakka kevenee henkisesti ja fyysisesti, kun tarpeettomasta tavarasta malttaa päästää irti

Muutto on aina enemmän tai vähemmän raskasta, niin henkisesti kuin fyysisesti. Harva meistä varsinaisesti nauttii muuttamisesta, mutta kun muutto on edessä niin kannattaa edetä pala palalta eteenpäin, yksi asia kerrallaan.

Liian suuren palan haukkaaminen yhdellä suupalalla ja asioiden ajatteleminen liian kauas eteenpäin saa mielessä aikaan kaaoksen ja tunteen ettei muutosta koskaan selviä.

Pakkaaminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kotia ei kannata yrittää siirtää muuttolaatikoihin yhdessä viikonlopussa.

Olen itse juuri läpikäynyt muuton ja onneksi olin aloittanut vanhan kodin ulkovaraston siivoamisen jo muutama vuosi sitten, ennen tietoa muuttamisesta.

Etene muutossa pala palalta, yksi asia kerrallaan.

Otin erään kesäloman ohjelmaksi käydä varaston tavarat läpi. Paljosta luovuin jo silloin ja tavaraa kulkeutui niin jäteasemalle kuin roskalavaryhmien kautta eteenpäin kierrätettäväksi.

Nyt jatkoin varaston läpikäymistä ennen muuttoa. Aikuisten lasten peruskoulun 1-luokan kokeet ja tehtävävihkot saivat jo mennä. Kun kävimme tyttärien kanssa yhdessä läpi lapsuuteen liittyviä tavaroita ja leluja saimme samalla muistella monia kivoja yhteisiä hetkiä menneisyydestä.

Irti päästäminen vanhasta tavarasta oli vapauttavaa ja taakka keveni henkisesti mutta myös fyysisesti, kun pakattavaa ja kannettavaa oli vähemmän. Oma energia muuttui, kun se ei enää ollut sidoksissa historiaan kuuluvissa asioissa.

Muuttaminen on loistava tilaisuus käydä läpi tavarat ja luopua turhasta. Jos jotain tavaraa tai vaatetta ei ole käyttänyt vuoteen tai pariin, tuskin sitä käyttää jatkossakaan.

Pakkaamisen yhteydessä on hyvä miettiä miten kaikki tavarat saadaan uuteen kotiin. Meillä muuttomatka oli lyhyt, mutta tavaraa niin paljon, että omin voimin siitä ei olisi selvitty. Halusin mielelläni paikallisen muuttofirman, jos se vain olisi mahdollista.

Alitajunnasta nousi mielen päälle tieto, että asuinpaikallamme Nummelassa toimiva ammattiopisto Luksia tekee muuttoja oppilastyönä. Otin yhteyttä koulun opettajaan ja sain varmistuksen, että näin on. Saimme sovittua muuttopäivän, jolloin kymmenkunta logistiikkapuolen opiskelijaa opettajineen tuli muuttamaan kotimme irtaimiston. Päivä oli toki erilainen kuin, jos muuton olisi hoitanut ammattitaitoinen muuttofirma, mutta tuntui hyvältä, että sain samalla mahdollisuuden tarjota oppilaille käytännönharjoittelua opiskelussa. Opiskelijoille muuttamiseen liittyvä fyysinen kontakti asiakkaan kanssa pienine paperitöineen oli arvokas oppimistilanne.

Uudessa kodissa tavarat ovat nyt vähitellen löytäneet paikoilleen. Yleisilme on jo miellyttävä ja koti näköisemme.

Uuteen kotiin asettumisessa pätee sama sääntö kuin vanhasta kodista pois muuttaessa: pala palalta eteenpäin, yksi asia kerrallaan. Vaikka kuinka kutkuttaisi purkaa muuttolaatikot välittömästi ja haluaisi saada kaiken heti valmiiksi, kannattaa itselleen olla armollinen ja päättää sisukkaasti hyväksyä asioiden keskeneräisyys.