Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Ari Koponen vaatii jalkaväkimiinojen palauttamista – "Venäjä ei kunnioita mitään rajoitteita tai sopimuksia"

Perussuomalaisten tuusulalainen kansanedustaja Ari Koponen vaatii jalkaväkimiinoja takaisin. Suomi liittyi vuonna 2012 Ottawan sopimukseen joka kielsi henkilömiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin.

– Etenkin muuttuneessa maailmantilanteessa päätös näyttäytyy Suomen turvallisuuden kannalta räikeänä virheenä. Jalkaväkimiinat on erittäin tehokas ja halpa puolustusväline. Ne olisivat yksi osa Suomen vahvaa ennaltaehkäisevää suorituskykyä ja pelote sille ettei Suomeen koskaan hyökättäisi. Varautuminen täytyy tehdä aina hyvän sään aikana, Koponen kertoo tiedotteessaan.

Suomi hävitti sopimuksen kieltämät miinat vuoden 2015 loppuun mennessä. Puolustusvoimille kohdennettiin jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamiseksi vuosille 2009–2016 lisärahoitusta 200 miljoonaa euroa. Lisäksi korvaavia suorituskykyjä rahoitettiin 100 miljoonalla eurolla puolustusbudjetin sisältä.

Vuonna 2017 jalkaväkimiinojen poistumisen kautta menetettyä pelotevaikutusta yhä korvattiin muilla menetelmillä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi vuonna 2019, ettei hallitus ole käynnistämässä toimenpiteitä irtautuakseen sopimuksesta.

– Silloinen turvallisuusympäristö on kuitenkin radikaalisti muuttunut. Venäjä kehittää ja testaa jalkaväkimiinoja ilman mitään rajoitteita ja käyttää niitä parhaillaan laajasti Ukrainan maaperällä, eikä asiantuntijoiden mukaan mikään nykyään käytössä oleva järjestelmä voi kokonaan korvata jalkaväkimiinoilla aikaan saatavaa suorituskykyä, Koponen jatkaa.

Tiedotteessaan Koponen argumentoi muun muassa, että puolustusvoimien entinen komentaja on hiljattain lausunut, että Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen oli paha virhe.

– Venäjä ei kunnioita mitään rajoitteita tai sopimuksia. Virossa käydään voimakasta keskustelua jalkaväkimiinojen palauttamisesta ja heidän tulevasta päätöksestä saamme todennäköisesti vahvaa selkänojaa myös omaan päätöksentekoon. Jokainen läntinen kumppanimme ymmärtää varmasti meidän kriittisen maantieteellisen sijainnin ja yli 1 300 kilometrin yhteisen rajan Venäjän kanssa.

– Kaikkien kansanedustajan tulee ajatella aina ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten turvallisuutta. Maailmaa muuttuu ja meidän täytyy muuttua sen mukana, päättää Koponen.