Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Vanhemmat laittavat oman lapsensa lähes aina turvaistuimeen, mutta lapsen kaverin kanssa saatetaan joustaa

Suomalaisvanhemmat ovat tarkkoja siitä, että oma lapsi matkustaa autossa aina vain asianmukaisessa turvalaitteessa. Lapsen kaverin kanssa osa vanhemmista kuitenkin on valmis joustamaan periaatteesta.

Tällaiseen tulokseen tuli Liikenneturva, joka kysyi viime vuonna vanhemmilta asiasta.

95 prosenttia vanhemmista oli täysin samaa mieltä väittämän "En lähde ajamaan, jos kyydissä oleva alle kouluikäinen lapseni ei ole asianmukaisessa turvalaitteessa" kanssa. Osittain samaa mieltä oli 4 prosenttia ja 1 prosentti oli osittain eri mieltä.

Vanhemmille esitettiin myös väite "kun kuljetan autollani alle kouluikäisen lapseni lisäksi muita lapsia (kavereita, sukulaisia), heillä on asianmukainen turvalaite käytössä". Tästä täysin samaa mieltä oli 73 prosenttia ja osittain samaa mieltä 23 prosenttia. Osittain eri mieltä oli 4 prosenttia ja täysin eri mieltä 1 prosentti.

– Voiko taustalla olla esimerkiksi se, että ei uskalleta puuttua ystävien lasten turvaistuinten käyttöön? Lyhyet matkat eivät tee poikkeusta turvaistuimen käytössä, sillä onnettomuuksia tapahtuu myös kodin läheisyydessä, sanoo tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.

Liikenneturva kannustaakin ottamaan turvalaitteet rohkeasti puheeksi lähipiirin kanssa.

Onnettomuustietoinstituutin lasten liikenneonnettomuudet -raportin mukaan lasten liikennekuolemien taustalta löytyy puutteita turvalaitteiden käytössä. Joko lapsella ei ollut mitään turvalaitetta tai lapsen käytössä olleessa turvalaitteessa tai sen kiinnityksessä oli puutteita.