Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdistä löytyy lämmintä vieraanvaraisuutta ja hyväntuulisuutta – Onko kotoisa tunnelma Vihdin matkailuvaltti?

Kotoisuus on yksi matkailutrendi. Vihdistä löytyy lämmintä vieraanvaraisuutta ja hyväntuulisuutta.

Missä piilottelee Vihdin matkailun valttikortti? Mikä houkuttelee matkailijoita Vihtiin ja saa heidät viettämään aikaa Vihdissä palveluiden äärellä? Nummelan lentokenttä mahdollistaa ulkomaalaisten matkailijoiden saapumisen lentokoneella Vihtiin, mutta mikä on se omaleimainen pitovoimatekijä, joka saa heidät myös pysymään Vihdissä?

Näitä kysymyksiä pohtivat yhdessä vihtiläiset matkailualan yrittäjät Raija Pohjolainen Ratsastuskoulu Hevoslaaksosta, Nummelan Lentokenttäyhdistyksen hallituksen jäsen Markku Roschier, Nuuksion Taikan yrittäjä Satu de Weerd, Pois tieltä! -safareiden yrittäjä Paavo Hyrkkö, Vihdin Kinon Merja Leino ja Hawkhillin Annu Huotari.

Vihdin kunnassa ei ole palkattuna henkilöä, joka voisi työssään keskittyä vain matkailuun. Tämä nähdään esteenä vihtiläisen matkailun kehittymisessä.

– Kunnan tulisi ymmärtää miten merkittävä verotulojen lähde matkailu on välillisesti ja panostaa siihen, Satu de Weerd huomauttaa.

Järjestäessään kansainvälisen ryhmän vierailua Vihdissä Weerd huomasi, ettei tuotteistaminen ole Vihdissä kunnossa. Muun muassa englanninkielistä palvelutarjontaa ei löydy.

– Vihtiläisten lämmin vieraanvaraisuus ja hyväntuulisuus luovat kuitenkin kotoisan tunnelman, joka on Vihdin valtti. Kotoisuus on tällä hetkellä yksi matkailun trendi. Vihti voisikin olla: "Cosy place to meet happy Finns!"

Tuotteistaminen ei ole Vihdissä vielä kunnossa.

Satu de Weerd Nuuksion Taikasta

Vihdissä ei ole suuria nähtävyyksiä, mutta Vihdissä on tarinoita, jotka herättävät käyntikohteet eloon.

– Tarinat herättävät tunteita ja tunteet säilyttävät vahvemman muistijäljen, Weerd toteaa ja painottaa matkailualan sosiaalista vastuullisuutta ja yhteistyötä.

Kuntarajat pitäisi yrittäjien mielestä unohtaa matkailussa kokonaan. Keskustelussa esiin nousi kolmen kunnan alueelle sijaitseva Nuuksio matkailukohteena. Nuuksiosta noin 60 prosenttia on Vihdin puolella ja osa Espoon ja Kirkkonummen puolella.

– Ulkomaalainen matkailija ei tiedä, eikä häntä kiinnosta, minkä kunnan puolella hän liikkuu. Vahvaa yhteistyötä yli kuntarajojen kaivataan matkailualalla, Huotari toteaa.

Vastuullinen matkailu on tuttua monelle. Vastuullisessa matkailussa pidetään ympäristön tilanne sellaisena kuin se on.

Uusin trendi on uudistava matkailu, jonka Huotari tuntee hyvin ja toteuttaa sitä omassa yrityksessään.

– Uudistavassa matkailussa ympäristö jätetään parempaan tilaan kuin mitä se on ollut. Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi vieraslajien kitkeminen tai suon ennallistaminen. Asiakkaat osallistuvat toimenpiteisiin.

Pohjolainen on toiminut yli 20 vuotta ratsastuksen opettajana ja esteettömän matkailun edistäjänä Ratsastuskoulu Hevoslaaksossa Vihdissä luoden ratsastajille esteettömiä reittejä.

Hyrkkö toimii yrittäjänä Lohjan ja Vihdin rajalla ja on seurannut matkailun tilaa molemmilla paikkakunnilla 20 vuotta. Hän sanoo Lohjan ja Vihdin päättäjiltä puuttuvan kokonaiskäsitystä alueen matkailuasioista.

Roschier painottaa Nummelan lentokentän tuovan mahdollisuuksia varakkaiden eurooppalaisten Vihti-matkailulle:

– Nummelaan on tulossa tällainen ryhmä, mutta se jatkaa Nummelasta Helsinkiin. On mietittävä miten nämä ryhmät saadaan pysähtymään Nummelaan, sillä varakkaat matkailijat tuovat kuntaan rahaa.