Vihtiläisiä eduskuntavaaliehdokkaita on kahdeksan. Ehdolla ovat Leevi Pursiainen (kok.), Eeva Hiila (sd.), Eerikki Viljanen (kesk.), Veli-Matti Laitinen (ps.), Matti Saarni (vihr.), Hanna Nevantausta (vas.), Heidi Seppälä (r.) ja John Remes (kd.).
Ehdokkaat ovat aloittaneet vaalikampanjoinnit, jotka koostuvat monipuolisesti niin kasvokkain tapahtuvista kohtaamisista kuin eri somealustoilla tapahtuvasta yhteydenpidosta sekä lehtimainonnasta ja perinteisestä esitteiden jakamisesta.
Pursiainen pitää kaikkia kampanjoinnin muotoja tasapuolisesti yhtä tärkeinä.
– Vaalikampanjointi koostuu kenttätapahtumista, somejulkaisuista, lehtimainonnasta ja tienvarsimainonnasta. Kaikkia näitä sopivassa suhteessa.
Pursiainen ei ole vielä lyönyt lukkoon vaalibudjettia, mutta kertoo sen olevan tuhansia euroja. Hän arvioi, että läpimenoon tarvitaan noin 4 000 ääntä.
Hiilan vaalikampanjan pääpaino on ihmisten kohtaamisissa sosiaalisessa mediassa ja kasvotusten.
– Minulla on kotisivut ja kirjoitan sometileilleni. Kampanjatiimini kanssa järjestämme telttatapahtumia ja menemme myös kohtaamaan ihmisiä paikkoihin missä me kaikki käymme arjessamme. Jaamme halukkaille flayereita ja kampanjatuotteitani: heijastimia, karkkia, värityskirjoja ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden ammattilaiselle luonnollisia jakotuotteita eli kondomeja. Esimerkiksi Vihdissä on noin 22 000 äänioikeutettua ja on tärkeää kannustaa kaikkia käyttämään äänioikeuttaan. Kaikki eivät seuraa tai käytä somea, joten erilaiset kohtaamisen tavat tavoittavat laajimman joukon.
Hiilan vaalibudjetti on noin 10 000 euroa. Edellisissä eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä vähiten ääniä saanut SDP:n läpimennyt ehdokas sai 4219 ääntä.
Viljanen kertoo oman kampanjansa olevan monipuolinen kokonaisuus.
– Järjestämme keskustelutilaisuuksia, kierrämme vaaliteltoilla eri kunnissa, teemme ja jaamme talkoilla mainoksia, olemme aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ylläpidämme nettisivuja ja laitamme mainoksia lehtiin. Pääpaino on ihmisten kohtaamisessa. Kaikkien ikäluokkien tavoittaminen on yhtä tärkeää, emmekä ole kampanjassa painottaneet mitään tiettyä ikäryhmää.
– Vastuullisuus on kampanjassa esillä monesta eri näkökulmasta. Jakotuotteet on kampanjassa mietitty huolella - jo aiemmilta vuosilta tutut kuusentaimet ja tulitikut sekä uutena nyt kestovihannespussit.
Viljasen vaalibudjetti on nyt noin 15 000. Hän arvelee tarvitsevansa läpimenoon noin 4 000 ääntä.
Laitinen tekee vaalikampanjaa sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa ja toreilla. Hän jakaa myös mainoksia.
– Toreilla ja muissa paikoissa olen jokaisena viikonloppuna. Välillä on soppatykki mukana. Flyereitä on jaettu noin 19 000 kappaletta ja niillä pyritään tavoittamaan vanhempaa väkeä. Ehkä vaalikone on kuitenkin vaikuttavin, jos puhutaan muista kunnista kuin Vihdistä.
Laitisen vaalibudjetti on noin 7 000 - 10 000 euroa. Hän arvelee noin tarvitsevansa 3 000 ääntä läpimenoon.
Saarnin vaalityö on niin ikään monipuolista.
– Olen ollut mukana kommentoimassa ja hyväksymässä vihreiden vaaliohjelmaa puoluevaltuustossa ja muutenkin käyttänyt aikaani asiakysymyksiin perehtymiseen ja puolueeni linjaan vaikuttamiseen. Oikeastaan asiakysymyksiin perehtyminen on alkanut jo vuosia sitten ja muun muassa yliopisto-opintoni on antanut hyvän pohjan vaalityölle, sillä ympäristöstä huolehtiminen ja luonnonsuojelu ovat tärkeitä vaaliteemojani ja olen valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston ympäristömuutos ja globaali kestävyys -koulutusohjelmasta.
– Vaalikoneisiin vastaaminen on tärkeä osa vaalityötä. Myös sosiaalinen media on tärkeä osa kampanjaani. Olen myös osallistumassa useampaan vaalipaneeliin. Lisäksi olen aloittamassa kiertuetta Uudellamaalla, jolloin kohtaan ihmisiä ja pääsemme keskustelemaan politiikasta livenä äänestäjien kanssa.
Saarnin vaalibudjetti on noin 5 000 euroa. Hän uskoo, että noin 4 000 ääntä tarvitaan vihreiden listalta läpipääsyyn Uudellamaalla.
Seppälä kertoo satsaavansa erityisesti digitaalisiin alustoihin, unohtamatta kuitenkaan perinteistä kampanjointia. Hänelle kampanjan monimuotoisuus on tärkeää.
– Ihmisiä tavataan myös toreilla ja erilaisissa tilaisuuksissa, mutta siellä ei tavata kaikkia. Toki tämä riippunee kohderyhmästä. Uskon, että esitteitä jaetaan myös. Itse tulen vähentämään esitteiden määrää oleellisesti viime vuosiin verrattuna. Uskon, että vastuullisuus on asia mihin me ehdokkaat voimme vaikuttaa omilla valinnoilla. Valitettavasti suurin osa esitteistä päätyy kuitenkin paperinkeräykseen.
– Lisäksi tärkeänä kampanjan muotona pidän luonnollisuutta, ole se kuka aidosti olet. Älä esitä olevasi muuta.
Seppälän vaalibudjetti on muotoutumassa. Hän arvelee tarvitsevansa läpimenoon muutama tuhat ääntä.
Remes kertoo kampanjoivansa niin Facebookissa, Twitterissä kuin YouTubessa.
– Asuntoautoni on teipattu vaalimainoksillani. Kiertelen asuntoautollani ja tapaan ihmisiä kasvotusten. Jaan myös esitteitä. Pääpaino on somessa ja ihmisten tapaamisessa. Olen huomannut aikaisemmin, että vaalikoneisiin vastaaminen on myös tärkeää, siksi osallistun useimpiin niistä.
Remes kertoo vaalibudjettinsa olevan pieni. Hän arvelee tarvitsevansa tuhansia ääniä läpimenoon.
Nevantausta kertoo henkilökohtaisesta kampanjasta ison osan koostuvan somevaikuttamisesta muun muassa erilaisissa Facebookin -ryhmissä.
– Lisäksi teemme kampanjavideoita ja luonnollisesti jalkaudumme Uudenmaan kuntiin ja kaupunkeihin tapaamaan äänestäjiä sekä jakamaan mainoksia. Minusta ihmisten tapaaminen kasvokkain on kaikkein parasta vaalikampanjoinnissa. Teltoilla käy itse asiassa yllättävän monenikäistä porukkaa.
Nevantausta arvioi oman vaalibudjettinsa olevan 10 000 - 15 000 euroa. Hän arvioi tarvitsevansa noin 2 500 henkilökohtaista ääntä läpipääsemiseen.