Enter ry järjestää Vihdissä ja Karkkilassa senioreille maksutonta opastusta digilaitteiden käytössä.
Läppärin, älypuhelimen ja tabletin peruskäyttöä, kuvien taltiointia, tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa. Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry:n digineuvonnassa opastusta annetaan aina digilaitteiden perustoiminnoista erikoisohjelmien ja nettipalveluiden käyttöön. Enter ry järjestää senioreille tarkoitettua maksutonta neuvontaa digilaitteiden käytössä eri puolilla Uuttamaata, myös Karkkilassa ja Vihdissä. Opastus on vertaisopastusta, eli myös digineuvojat ovat senioreita.
– Tarvetta digituelle on, sillä se, että seniorit osaavat käyttää omia digilaitteitaan auttaa heitä pysymään itsenäisinä ja aktiivisina, sanoo Enter ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Päivi Savolainen.
Karkkilalainen Eino Huotari opastaa digimaailman koukeroissa sekä Karkkilassa että Vihdissä kirkonkylällä ja Nummelassa. Vertaisopastus on hänen mukaansa koettu hyväksi.
– Nimenomaan siitä ollaan tyytyväisiä, että opastus etenee samalla tahdilla kuin mitä pystytään omaksumaan. Ongelma on monta kertaa se, että kun lapsenlapset tekevät muutoksia laitteisiin, ikäihmiset eivät pysy perässä koska se laitteiden käyttö on nuorille niin erilaista kuin ikäihmisille, sanoo Huotari.
Digiopastukselle on myös Huotarin mielestä selvä tarve. Hän kertoo, että jokaisella opastuksella nousee puheenaiheeksi se, miten ilman digiosaamista ei nykyisin pärjää. Digiaika tuo muassaan monenlaisia ongelmia.
– Jos olet pienituloinen eläkeläinen, et ehkä pysty hankkimaan hyviä laitteita. Kaikilla ei välttämättä ole edes älykännykkää, mikä nykyään alkaa olla sellainen, joka vaaditaan joka paikassa, toteaa Huotari.
Jos älylaite löytyy, sen käyttö saattaa olla hankalaa jo näppäilystä lähtien. Kädet eivät välttämättä toimi kuin nuoremmalla iällä esimerkiksi vapinan takia.
– Se on ikäihmisille ja myös monille vammaisille suuri ongelma, ettei laitteita pysty käyttämään vaikka niitä olisikin. Näin ollen henkilökohtaisen palvelun tärkeys korostuu edelleen ikäihmisillä.
Lisäksi laitteet kehittyvät hyvin nopeasti ja ikäihmisten toimintakyky taas saattaa laskea äkistikin.
– Se on tällä hetkellä huolestuttavaa, että esimerkiksi pankkipalvelut ovat muuttuneet etäpalveluiksi, toteaa Huotari.
Vaikka pääsisikin palveluiden äärelle, ongelmaksi saattaa muodostua sähköinen tunnistautuminen tai lukusarjojen muistaminen.
Eino Huotarilla on itsellään vahva tausta tietotekniikan parissa. Hän teki työuransa matemaattisten aineiden opettajana ja opetti myös tietotekniikkaa.
– Olen hankkinut ensimmäisen tietokoneeni 80-luvun alussa. Olen aina pitänyt oman laitteistokantani kohtuullisen hyvällä tasolla, hän kertoo.
Esimerkiksi tekstinkäsittely on tullut vuosien varrella hyvin tutuksi.
– Olen tehnyt elämänkatsomustiedon oppikirjoja, ja ne on jokainen kirjoitettu tietokoneella ja jokainen erilaisella ohjelmistolla.
Hän rohkaisee kaikkia digitaitojen kanssa hapuilevia opastuksen pariin.
– Kaikki ovat tervetulleita ja kaikkia pyritään neuvomaan.
– Joskus vastaan voi tulla erikoisongelma, jota opastajakaan ei osaa suoraan ratkaista, mutta sitten voidaan yhdessä googlata apua.