Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mummolan tuoksut eivät ole normaaleja hajuja" – Myrkyllinen haju voi johtaa asuntokaupan purkuun ja kertoa syöpäriskistä

Jos asunnossasi tuoksuu mummolalta tai vanhalta hyvältä ajalta, se voi tarkoittaa sitä että sitä ei helpolla saa myytyä. Mummolan tuoksu voi nimittäin tarkoittaa sitä, että asunnossa on yhdisteitä, jotka aiheuttavat syöpää.

Asiasta muistuttaa Kiinteistölakimies Group tiedotteessaan.

Vanhoissa omakotitaloissa kosteuseristeenä käytetty kivihiilipiki ja kreosootti haisevat jopa miellyttäviltä, mutta hajun takaa löytyy syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä. Tetrakloorianisoli tunnetaan kansankielisenä ilmaisuna myös ”mummolan tuoksuna”.

Johtaja Henri Alinen huomauttaa tiedotteessa, että hajuihin pitää aina suhtautua vakavasti.

– Jos hajujen lähdettä ja syntymekanismia ei tutkita ennen asuntokauppaa, ostajan voi myöhemmin olla vaikeaa vedota hajuihin reklamaatiossaan, jos niiden lähteeksi paljastuvat mikrobivauriot, kreosootti tai puunsuoja-aineena käytetyt, tetrakloorianisolia sisältävät yhdisteet, Alinen sanoo.

Tetrakloorianisolien myrkyttämää taloa voi olla mahdoton korjata, koska haju ei lähde rakenteista. Talo voi osoittautua purkukuntoiseksi.

– Vanhan talon tai mummolan tuoksut eivät ole normaaleja hajuja missään asuinrakennuksessa. Terve talo ei haise miltään.

– Jos hajujen lähdettä ja syntymekanismia ei tutkita ennen asuntokauppaa, ostajan voi myöhemmin olla vaikeaa vedota hajuihin reklamaatiossaan, jos niiden lähteeksi paljastuvat mikrobivauriot, kreosootti tai puunsuoja-aineena käytetyt, tetrakloorianisolia sisältävät yhdisteet, Alinen korostaa.