Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela julkaisi luvut: Näin sosiaaliturvaa käytetään väärin – tämä asia näkyy nyt tilastoissa

Kelan julkaiseman väärinkäytösraportin mukaan etuuksia koskevat sosiaaliturvan väärinkäytösepäilyt ovat pysyneet suhteellisen vähäisinä vuosina 2018–2022. Epäilyjen määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2020 alkaen.

Muutokseen on selkeä selitys: tulorekisteri. Kyseessä on sähköinen tietokanta, jonne ilmoitetaan tiedot maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Tulojen maksajat, kuten työnantajat ja etuuden maksajat, ilmoittavat tiedot tulorekisteriin reaaliaikaisesti: jokaisesta henkilöstä ja maksutapahtumasta erikseen.

– Rekisterin käyttöönoton jälkeen vuonna 2019 havainnot väärinkäytösepäilyistä ovat vähentyneet selvästi, koska tieto asiakkaiden tuloista saadaan käyttöön reaaliaikaisesti. Vuonna 2022 etuustyössä tehtiin 1 930 havaintoa mahdollisista väärinkäytöksistä. Määrä oli merkittävästi pienempi kuin vuonna 2021, jolloin havaintoja tehtiin 2 708 kappaletta, sanoo tiedotteessa Kelan hankinta- ja lakiyksikön päällikkö Suvi Onninen.

Eniten tutkintapyyntöjä on tehty työttömyysturvasta. Suhteellinen osuus oli viime vuonna 42 prosenttia. Toisena tulee perustoimeentulotuki (21 prosenttia), kolmantena yleinen asumistuki (18 prosenttia) ja neljäntenä perhe-etuudet (6 prosenttia). Muiden etuuksien osuus on 13 prosenttia.

Suvi Onninen sanoo tiedotteessa, että Kelassa on viime vuonna laitettu voimavaroja väärinkäytösten tunnistamiseen.

– Työntekijöitä tuetaan väärinkäytösepäilyjen tunnistamisessa ja selvittämisessä ohjeilla sekä koulutuksilla. Kela tekee etuusväärinkäytösten ennaltaehkäisemiseksi myös jatkuvaa kehitystyötä ja hyödyntää työssään muun muassa tietojärjestelmiä ja tekoälyä, Onninen sanoo tiedotteessa.