Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhat talot pysyvät vaikka asukkaat tulevat ja menevät – Yli 100-vuotias talo Jokikunnalla sai uudet asukkaat Helsingistä

Vihdin Jokikunnalla Jokikunnantien varressa seisoo punamullan värinen vanha torppa, jossa asui Rothin perhe noin vuodesta 1911. Myöhemmin 1900-luvulla taloon muutti Pullin perhe.

2000-luvulla vanha talo sai kolmannen perheen siipiensä suojaan, kun Erja Väyrynen ja Meri Haapala muuttivat Jokikunnalle Kannelmäestä vuonna 2018. Heillä on kaksi aikuista lasta, jotka asuvat jo omillaan.

Pariskunta etsi uutta kotia tovin, ajatuksella, että vielä voisi kokeilla toisenlaista asumista väljemmillä vesillä. Nykyisessä kodissa on hehtaarin tontti, jonka vierestä Vanjoki virtaa. Joen äärellä seisoo saunarakennus. Talossa on asuinneliöitä noin 120.

– Kävimme katsomassa potentiaalisia koteja muun muassa Loviisassa, Porvoossa ja Karkkilassa Vihdin lisäksi. Emme kuitenkaan etsineet varsinaisesti maatilaa, sillä meillä ei ole eläimiä, Väyrynen kertoo.

– Kun tulimme Jokikunnalle ja astuimme taloon sisälle ovesta, niin viiden askeleen jälkeen tuli päähän ajatus, että täällä on hyvä henki, Haapala täydentää.

Vanha talo on ikuisesti keskeneräinen.

Meri Haapala

Rothin talosta on löytynyt historiaan liittyviä esineitä, joista Haapala ja Väyrynen ovat saaneet tietoa talon menneisyydestä.

– Talo antaa aina välillä lahjoja. Vintiltä ja tallista on löytynyt kaikenlaista. Vanhan kukkaron sisältä löytyi talossa asuneiden henkilöiden kuolinilmoituksia, joista voi päätellä asukkaiden sukulaisuussuhteita, Väyrynen kertoo.

He ovat pohtineet missä vaiheessa pitkän historian omaavasta talosta tulee heidän talonsa aikaisempien asukkaiden jälkeen:

– Kun muutimme Kannelmäen asunnostamme pois, ei sinne jäänyt meistä muuta jälkeä kuin tapetit seinissä. Näin vanhasta talosta löytyy koko ajan eletyn elämän merkkejä.

Vanhaan taloon muuttaminen vaatii asukkailta keskeneräisyyden sietämistä ja asennetta, ettei kaiken tarvitse olla tiptop:

– Vanha talo on ikuisesti keskeneräinen. Kun jotain nurkkaa rapsuttaa niin löytyy aina lisää tehtävää, Haapala toteaa.

Pariskunta kertoo vanhan talon opettaneen myös puolison arvostamista:

– Luotan Erjan visuaaliseen silmään ja maalaisjärkeen, Haapala sanoo.

– Meri puolestaan on tarkka ja huolellinen, Väyrynen kehaisee.

Remonttia talossa on tehty harkiten vanhaa säilyttäen. Lämpöä asuntoon tuovat ilmalämpöpumppu, tuvan puuhella ja pönttöuunit. Vanhan talon henkeen kuuluu, ettei huoneissa ole liian lämmin vaan ennemmin hieman viileää:

– Makuuhuoneessamme on noin 19 astetta. Jos tuntuu viileältä niin lisää vilttiä päälle vaan. Olemme huomanneet, että viileässä huoneessa nukkuu paremmin kuin liian lämpimässä, Väyrynen sanoo.