Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaatoiko sähkölasku talouden? Katso, saatko uutta hyvitystä 4 kuukauden laskuista

Ylisuurten sähkölaskujen kurittamat suomalaiset saavat pian hyvityksen, jonka saamiseksi ei tarvitse itse tehdä mitään. Sähköyhtiö maksaa hyvityksen automaattisesti kahdessa erässä.

Eduskunta sinetöi hyvitystä koskevan väliaikaisen lain maanantaina. Hyvityksen saavat todennäköisesti tuhannet suomalaiset.

Hyvityksen lisäksi eduskunta hyväksyi lain, jonka mukaan asiakkaalla on pyytäessään oikeus saada jopa kolmen kuukauden lisämaksuaika sähkölaskulleen. Lisämaksuaika koskee vain tämän vuoden tammi-huhtikuun laskuja, jotka eivät ole vielä erääntyneet.

Hyvitys sen sijaan maksetaan takautuvasti. Sitä saa viime vuoden marras- ja joulukuun sekä tämän vuoden tammi- ja helmikuun sähkölaskuista, jos täyttää kriteerit.

Hyvitystä saa, jos on maksanut sähköenergiastaan vähintään yli 10 senttiä kilowattitunnilta tai on ostanut pörssisähköä. Hyvityksen suuruus on 50 prosenttia laskun 90 euroa ylittävältä osuudelta. Hyvitys on korkeimmillaan 700 euroa kuukaudessa.

Yrityksen nimissä olevista sähkölaskuista hyvitystä ei makseta.

Hyvityksen ensimmäisen erän pitäisi ilmestyä sähkölaskuun huhtikuussa. Alun perin ajankohdaksi suunniteltiin jo tätä kuuta, mutta lausuntoja jättäneet katsoivat aikataulun liian tiukaksi.

Hyvityksen suuruus lasketaan sen mukaan, miten paljon sähköä on kulunut marras-joulukuussa.

Ensimmäinen erä tulee suoraan marras- ja joulukuun sähkölaskujen mukaan, mutta toisen erän määrittää tammikuussa maksettu hinta.

Toisin sanoen ensimmäisessä erässä sekä marras- että joulukuun sähkölaskuista vähennetään ensin 90 euron omavastuuosuus ja jäljelle jäävän laskun summa kerrotaan 0,5:llä.

Toisessa erässä tammikuun hyvitys lasketaan kertomalla tammikuun kilowattituntihinta marraskuun kulutuksella, vähentämällä siitä omavastuu ja kertomalla summa 0,5:llä. Helmikuun laskukaava on muuten sama, mutta siinä käytetään joulukuun kulutusta.

Pörssisähköasiakkaiden toinen erä lasketaan spot-hintojen kuukausikeskiarvon mukaan lisättynä sähköyhtiön välityspalkkiolla.

Laskukaava löytyy jutun lopussa olevasta tietolaatikosta.

Suurimman 700 euron kuukausittaiseen tuen saisi hallituksen esityksen mukaan kotitalous, joka kuluttaa kuukaudessa noin 4 300 kilowattituntia ja on maksanut sähköenergiastaan 35 senttiä kilowattitunnilta.

Pienimmillään tukea saa samaa hintaa maksava, joka kuluttaa kuukaudessa noin 260 kilowattituntia.

Jos on maksanut juuri ja juuri yli 10 senttiä kilowattitunnilta, rahaa saa takaisin noin 7 000 kilowattitunnin kuukausikulutuksella.

Käytännössä hyvitystä siis saavat etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat perheet.

Hyvitys tulee jo aiemmin sinetöityjen sähkökulujen kotitalousvähennyksen ja väliaikaisen sähkötuen lisäksi.

Siis vaikka saisi hyvityksen laskuunsa, voi edelleen vähentää korkean sähkölaskun verotuksessa kotitalousvähennyksenä tai saada Kelalta sähkötukea täysimääräisenä.