Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Yrittäjä tutuksi | Fennolinkin yrittäjä Jari-Heikki Laine: "Yrittäjäksi voi joskus ajautua, positiivisessa mielessä"

Kuinka kauan olet toiminut yrittäjänä?

– Koko pienen ikäni, mutta rengasliike minulla on ollut vuodesta 2005.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi?

– Edellisessä työelämässäni it-firmassa minulla oli mahdollisuus ostaa se yritys. Silloin pikkuisen kyllästyin alaan ylipäänsä, ja jos kelaa 20 vuotta ajassa taaksepäin voi ymmärtää miksi. Mietin, että otan mieluummin vähän aikalisää. Sanotaan näin, että yrittäjäksi voi joskus ajautua, positiivisessa mielessä. Tässä kävi vähän niin.

Millaiset ovat työaikasi?

– Työaikani on joustavaa, mutta liike meillä aukeaa arkisin kahdeksalta ja silloin jonkun on oltava paikalla. Kyllä sitä sunnuntainakin teen tarjouksia ja mietin firman asioita.

Mitä teet yleensä ensimmäisenä, kun aloitat päivän työt?

– Luen ensimmäisenä sähköpostit. Toki kahvinjuonti liittyy samaan yhteyteen.

Mitä kaikkea työpäiväsi pitää sisällään?

– Ostoa, myyntiä, asioiden selvittämistä. Kivijalkaliikkeessä se, mikä näkyy ulospäin on pieni osa, taustalla on paljon kaikkea. Vakuutukset, palkka-asiat, kirjanpito, kuitit. Pyrin olemaan myös liikkeen puolella.

Ehditkö pitää taukoja?

– Ehdottomasti, ja pakkokin pitää ihan jaksamisen kannalta. Kahvit ehtii juoda ja lounaan syödä. Kahvit on aina mukava juoda paikalle poikenneen asiakkaan kanssa. Kun on tällainen sesonkiluontoinen ala, niin meillä tauot ovat välillä lyhyempiä tai pidempiä.

Mitä teet yleensä viimeiseksi ennen kuin lopetat päivän työt?

– Jäsentelen seuraavan päivän hommia. Silloin on paljon helpompaa aloittaa se seuraava päivä.

Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?

– Huonosti. Taitaa olla vähän niin, että ensin pidetään huoli työntekijöistä ja asiakkaista, ja aika alhaalla on itse yrittäjä, valitettavasti. Mutta yritän kuntoilla ja positiivinen asia on, että ostin sähköpyörän. Katsotaan millaisia pidempiä lenkkejä sen kanssa pääsee tekemään. Myös lomailu pohjoisessa auttaa jaksamaan.

Mikä on työssäsi parasta?

– Oma valinta, eli minä päätän. Mutta myös kärsin päätösteni seurauksista. Syyllinen on aina peilissä. Yrittämisessä on tietysti tietynlainen vapaus mutta vaikka se on klisee, vapaus tuo myös vastuuta. Olen vastuussa liiketoiminnasta ja työntekijöistä.

Mikä yrittämisessä on haastavinta?

– Ihan konkreettisesti, tuotesaatavuus, kannattavuus ja tietysti rahoitus. Suhdanteisiin emme voi vaikuttaa, kun olemme tällainen pieni yritys, mutta meidän on pakko elää sen mukaan. Koska minulla on työntekijöitä, minun on joustettava. Työntekijöiden palkka ei jousta. Mutta ennen kaikkea yrittäjä tarvitsee päteviä työntekijöitä.

Yrittäjä tutuksi -sarjassa tutustutaan vihtiläisiin ja karkkilalaisiin yrittäjiin. Vuorossa vihtiläisen rengas- ja autoliike Fennolink Oy:n yrittäjä Jari-Heikki Laine.