Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Savesta, hiekasta ja kuidusta taide-esineitä – Nummelalainen Ulla Phillips savilaastista: "Ekologisempi vaihtoehto"

Vihdin pääkirjaston lasivitriineissä Nummelassa on esillä mielenkiintoisia taide-esineitä, joiden pintoja haluaa tarkastella lähemmin. Savilaastista tehtyjen teosten pinnat ovat hyvin erilaisia, kun niitä tarkemmin katsoo. Pinta voi olla matta tai kiiltävä, rakeinen tai sileä, värikäs tai maanläheisen harmaa. Pinnan rakenne ja väri riippuu käytetyistä materiaaleista ja tekniikoista.

Nummelalainen Ulla Phillips käyttää savilaasteja taiteen materiaalina.

– On tärkeää miettiä ekologisempia vaihtoehtoja myös taiteen valmistuksessa. Erityisesti julkinen taide on vahva kannanotto ja osoitus vastuunkannosta, kun sen toteutuksessa ja materiaaleissa on huomioitu hankinnan vaikutus ekosysteemiimme.

– Kehitän ja tutkin savilaastireseptejä muotoilun ja taiteen erityistarpeisiin. Olen vakuuttunut siitä, että käsissäni on materiaali, joka ei ole vain ekologisempi vaihtoehto, vaan myös käyttöominaisuuksiltaan erityinen.

Phillips on asunut Nummelassa Viljo Kuulan entisessä talossa Huhdanmäessä kymmenen vuotta. Hänellä on yläkerrassa oma työhuone ja hän kerää luonnonmateriaaleja taidetta varten läheiseltä Pajuniityn kosteikkoalueelta.

– Hyödynnän taloa taidekäyttöön sen historiaa vaalien.

Perinteisesti savilaasteja käytetään rakennusten sisärappauksissa.

– Niiden on tutkittu tasaavan huoneilman kosteutta ja parantavan ilmanlaatua. Savirapatussa huonetilassa on myös oma vahva tunnelmansa, rappauspinta houkuttelee koskettamaan, Phillips toteaa.

Oikealla reseptillä savirappaus on myös kestävä ja luja.

– Suomessakin on paljon vanhoja rakennuksia, joiden seinillä on edelleen satavuotinen savirappaus. Jos se on joiltain osin murentunut ajan saatossa, sen voi aina myös korjata.

– Rappauksen voi rikkoa, jauhaa, lisätä vettä ja levittää laastina uudestaan seinään. Savirappauksesta ei synny jätettä. Se on osa maata ja se voi palata maaksi, Phillips kuvailee.

Savirakentaminen on perinnerakentamista, jossa hyödynnetään läheltä löytyviä luonnon raaka-aineita.

– Savirakennusmassoja on monenlaisia, mutta yleensä ne sisältävät kolmea perusraaka-ainetta: savea,

hiekkaa ja kuitua. Savi toimii seoksessa sideaineena, joka sitoo kiviaineksen yhteen ja kuitu antaa seokselle

kuivalujuutta, Phillips valottaa.

Phillips muistuttaa, että savirakentaminen voi omalta osaltaan tuoda ratkaisuja pyrkimyksessä hiilineutraalimpaan rakentamiseen.

– Tällä hetkellä rakennusalalla tehdäänkin paljon materiaalitutkimusta ja tuotekehittelyä tämän päivän tarpeisiin.

Phillips on valmistunut keramiikka-alan muotoilijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta vuonna 2001. Hän on opiskellut graafista suunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa ja toiminut kuvittajana. Savirakentajaksi hän valmistui Rasekon ammattiopistosta helmikuussa 2023.