Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin eduskuntavaalipaneeli | "Sai käsitystä ehdokkaiden tietämyksestä – voi olla, että vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen"

Tunnin juna -hankkeen kannalla yhtä vaille kaikki panelistit. Tilaisuus striimattiin – tallenne katsottavissa.

Vihdin oma eduskuntavaalipaneeli sujui myönteisissä tunnelmissa pääkirjastossa Nummelassa keskiviikkona.

– Tilaisuus oli sellainen kuin odotimme; ehdokkaat antoivat toistensa puhua! Sai käsitystä ehdokkaista ja heidän tietämyksestään – voi olla, että vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen, sanoivat yleisön joukossa istuneet nummelalaiset Päivi Forss ja Juha Seppälä paneelin jälkeen.

Tentattavina oli seitsemän vihtiläisehdokasta: Eeva Hiila (sd.), Veli-Matti Laitinen (ps.), Leevi Pursiainen (kok.) John Remes (kd.), Matti Saarni (vihr.), Heidi Seppälä (r.) ja Eerikki Viljanen (kesk.). Hanna Nevantaustallekin (vas.) oli tuoli varattuna, mutta hän oli estynyt osallistumasta.

Puolitoistatuntisen paneelin järjestivät Vihdin kunta, Vihdin Uutiset ja Nummelan Kilta. Paneelin juonsi Vihdin Uutisten toimittaja Tarja Omenainen. Lehden vt. päätoimittaja Päivi Kallo kellotti annettuja vastausaikoja, joissa ehdokkaat pysyivät hyvin.

Turun tunnin juna -hanketta ilmoittivat kannattavansa kaikki muut paitsi Saarni.

– Olen julkisen liikenteen kannattaja, mutta Tunnin juna on kallis ja huono investointi, jonka alle jää koskematonta luontoa. Vihdin kyliltäkin pitäisi päästä suorilla yhteyksillä Helsinkiin, ja kunnan sisäisen liikenne tulisi saada käyttäjille helpoksi ja edulliseksi, perusteli Saarni.

Seppälä totesi, että Suomi on raideinfrassa jäljessä esimerkiksi Ruotsia:

– Investointi raideinfraan on investointi tulevaisuuteen. Ne kunnat kehittyvät, joissa on raideliikennettä.

Viljanen painotti, että Turun tunnin juna -hanke on on jo aloitettu.

Mielellään äänestäisimme vihtiläistä. Mutta ei oteta siitä stressiä.

– Kyse on siitä, jatketaanko. Jatketaan! On valittava olemmeko taantuva vai kehittyvä alue.

Viljanen kertoi kansanedustajakaudellaan Sipilän hallituksen aikana tehneensä hartiavoimin töitä Tunnin junan eteen. Nyt Keskustan vaaliohjelmassa kuitenkin toppuutellaan isoja ratahankkeita.

– Kannattaa äänestää keskustalainen Länsi-Uudeltamaalta eduskuntaan, jotta Keskusta saadaan Turun tunnin junan taakse, pamautti Viljanen.

Hän huomautti, että jos hanke menisi puihin, esimerkiksi EU:n antamat avustukset pitäisi palauttaa.

Sdp on ratahankkeen loppuunsaattamisen kannalla, joten kannattaa äänestää vihtiläinen demari eduskuntaan. Rata tuo kasvua, yrityksiä ja työpaikkoja, napautti puolestaan Hiila.

– Tunnin junaan liittyvä lähirata on meille jopa se tärkeämpi. Työssäkäyntialue laajenee, sanoi Laitinen. Hän lisäsi, että yksikään tärkeä liikennehanke ei ole tiettävästi ollut taloudellisesti kannattava.

– Turun tunnin juna on työnimi. Se ja kaupunkirata parantavat työvoiman liikkuvuutta ja saatavuutta, sanoi Pursiainen muistuttaen, että Nummela on Vihdin veturi.

Remes totesi olevansa raideliikenteen ystävä yleensäkin.

Ruuhkamaksuista ehdokkaat ilmaisivat kantansa punaisilla ja vihreillä kirjoilla – pääkirjastossa kun oltiin. Saarni ainoana nosti vihreän kirjan.

Ehdokkaat saivat kertoa oman kantansa moneen laajan ja ajankohtaisen asiaan. Vaalipaneelin teemoja olivat esimerkiksi kannabiksen käytön dekriminalisointi, koulutuksen inkluusio eli jokaisen oppilaan oikeus päästä opetuksen piiriin tavallisissa koululuokissa sekä nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja rikollisuus.

Lopuksi kysyttiin sitäkin, pitäisikö Vihdin ryhtyä kunnasta kaupungiksi.

Vaalipaneelin striimaus on katsottavissa TÄÄLTÄ.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on 22.–28.3. ja varsinainen vaalipäivä sunnuntai 2.4. Vihti kuuluu Uudenmaan vaalipiiriin, jossa jylläävät isot kaupungit kuten Espoo ja Vantaa.

– Puolue on selvillä, ehdokas vielä ei. Mielellään äänestäisi vihtiläistä, mutta läpimeno on vaan epävarmaa, tuumi Eeva Salmela, joka oli vaalipaneelin yleisön joukossa Tervalammen Marttojen ilmastopoliittista viestiä ehdokkaille tuomassa.

Seppo Vikman kertoi äänestävänsä ehdottomasti vihtiläistä ehdokasta.

– Täältä Länsi-Uudeltamaalta Vihdistä, Lohjalta ja Karkkilasta pitäisi saada läpi useita kansanedustajia eri puolueista, sanoivat Päivi Forss ja Juha Seppälä.

– Mielellään äänestäisimme vihtiläistä, sanoi Seppälä.

– Mutta ei oteta siitä stressiä, kuittasi Forss.

Korjattu 16.3.2023 klo 16.18 eduskuntavaalien varsinaisen vaalipäivän päivämäärä.