Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Avarn Securityn pomo järkyttyi, kun poliisi kertoi rikosepäilyistä – Näin yritys estää sen, ettei samaa tapahtuisi uudelleen

Turvallisuusalalla toimivan Avarn Securityn toimitusjohtaja Niclas Sacklén kuulostaa huojentuneelta. Yritys on nyt saanut valmiiksi niin ulkoisen kuin sisäisenkin selvityksen, jotka kummatkin johtavat muutoksiin yrityksessä.

Avarn Securityä koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinta on pian valmis: tämä tapauksesta nyt tiedetään

Tiedätkö omat oikeutesi? Näillä perusteilla vartija voi poistaa sinut kauppakeskuksesta – Pelkkä höpöttäminen ei riitä

Avarn Securityn rikosvyyhdissä epäilty järjestyksenvalvoja kuoli vain parikymppisenä – IL: Omaiset oikovat kuolemaan liittyviä huhuja

Toisenlainen olo oli tapaninpäivän jälkeisenä ensimmäisenä arkipäivänä vuonna 2022. Tuolloin poliisi tiedotti, että Avarn Securityn työntekijöitä epäillään vakavista rikoksista. Tapahtumissa oli samankaltaisuuksia: yrityksen palveluksessa työskennelleet järjestyksenvalvojat olivat ohjanneet kohdehenkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, minkä jälkeen ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot.

Varsinkin Tikkurilan rautatieasema toistui epäillyissä teoissa paikkana: uhreja oli viety hisseihin, joissa ei ole valvontakameroita, ja pahoinpidelty siellä.

Sacklén sanoo, että uutiset tulivat shokkina ja yllätyksenä. Puhelin pirisi, sähköposti lauloi ja toimitusjohtajalta haluttiin kysyä, mistä ihmeestä nyt on oikein kysymys.

– Olen huono näyttelemään. Sen tietävät kaikki minut tuntevat. Olin aika järkyttynyt. Voin vakuuttaa, että ei ollut aavistustakaan tällaisista asioista. Olin myös hirvittävän pettynyt, totta kai.

"Netissä on kuvallinen ohje, mihin puukottaa vartijaa" – Ison Omenan tapaus sai vartijat pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Sacklén on työskennellyt tehtävässään melko lyhyen ajan. Hän aloitti Avarnin toimitusjohtajana 1. lokakuuta vuonna 2021. Työtehtävään hän tuli kiertotalousyhtiö Stena Recyclingin palveluksesta.

Kyllä minä olin aika järkyttynyt. Voin vakuuttaa, että ei ollut aavistustakaan tällaisista asioista.

Niclas Sacklén

Kun poliisin tiedote tuli julki, pitkään erilaisissa johtotehtävissä myös kansainvälisessä yritystoiminnassa työskennellyt Sacklén päätti reagoida.

– Päätimme aika äkkiä, että tästä asiasta tarvitaan kattava selvitys.

Nyt selvitykset ovat valmiita. Niiden tuloksista Avarn tiedotti kuluvalla viikolla.

Ulkoisessa selvityksessä keskityttiin erityisesti siihen, olivatko poliisin tutkimat tapaukset vain jäävuoren huippu vai yksittäistapauksia.

Miten on mahdollista, että tällaiset teot pääsivät tapahtumaan johdon siitä tietämättä?

– Avarnissa on aina ollut nollatoleranssi tällaiselle käytökselle. On selvä, että emme ole sen periaatteen jalkauttamisessa onnistuneet. Meillä on selkeät toimintaohjeet tällaiseen ja esimerkiksi anonyymi ilmoituskanava ongelmatilanteiden varalta, mutta silti näin pääsi tapahtumaan. Epäiltyihin tekoihin liittyi ainoastaan hyvin rajattu joukko entisiä työntekijöitämme. Nyt huolehdimme todellakin siitä, ettei tällaisia tilanteita pääse enää koskaan syntymään, Sacklén valitsee sanasta tarkasti.

Tutkinnassa olevat epäillyt rikokset olivat jatkuneet muutaman kuukauden ajan.

– Poliisilla on tutkittavana epäiltyjä tekoja, jotka ajoittuvat toukokuun 2022 ja joulukuun 2022 väliseen aikaan, Sacklén kuvailee.

Sisäinen selvitys taas on kehittänyt esimerkiksi yrityksen omavalvontaa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että yhtiön rekrytoinnit ja perehdytys tehdään jatkossa entistä tarkemmin sekä koulutuksen laatua parannetaan.

– Koulutuksessa on tarkoitus keskittyä etenkin vuorovaikutustaitoihin. Työntekijöitä perehdytetään jatkossa myös entistä kattavammin.

Sacklén on seurannut myös kauppakeskus Isossa Omenassa tapahtuneen kuolemantapauksen uutisointia ja siitä jatkunutta keskustelua. Hän ei halua ottaa asiaan kantaa, mutta yleisellä tasolla hän pitää hyvänä, että yksityistä vartiointialaa seurataan tarkasti.

– On ymmärrettävää, että kansalaisten luottamus yksityiseen vartiointialaan ei ole nyt parhaalla mahdollisella tasolla. Tuo luottamus pitää saada takaisin, ja se onnistuu vain tekemällä työ mahdollisimman hyvin, Sacklén näkee.

Muokattu kello 8.26: Laitettu Avarn Securityn nimi otsikkoon.