Tervalampelainen Hanna Jokela, 73, on toiminut vaalitoimihenkilönä yli 20 vuotta. Hän on Tervalammen sosialidemokraatit ry:n jäsen. Hän aloitti vaalivirkailijana Tervalammen äänestysalueella, joka noin kymmenen vuotta sitten yhdistyi Huhmarin kanssa.
Ensin äänestyspaikka oli Tervalammen koulussa. Yhdistymisen myötä se siirtyi Huhmarnummen kouluun.
Vihdissä on kahdeksan äänestysaluetta ja Tervalammen-Huhmarin äänestysalue on numero kahdeksan.
– Tervalammen-Huhmarin alueella on noin 1 200 äänioikeutettua, joista noin puolet käy äänestämässä varsinaisena äänestyspäivänä. Itse olen paikalla ainoastaan varsinaisena äänestyspäivänä. Olen äänestysalueen puheenjohtaja, Jokela kertoo.
Koin, että voin olla avuksi tärkeässä asiassa.
Hanna Jokela
Vaalipäivänä äänestyspaikalla täytyy olla vähintään kolme vaalitoimitsijaa, joita on tasapuolisesti eri puolueista. Tervalammen-Huhmarin äänestysalueen ringissä on kahdeksan henkilöä, joiden kanssa työnjako sovitaan hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.
– Me voimme puhua keskenämme vaikka mistä, mutta politiikasta puhuminen on kielletty. Vaalihuoneistossa ei saa puhua sanaakaan politiikkaa, Jokela naurahtaa.
Omia eväitä ei vaalitoimitsijoiden tarvitse Vihdissä pakata vaalihuoneistolle mukaan, sillä Vihdin kunta kustantaa vapaaehtoisille ruoan, kahvit ja pullan sekä välipalaksi hedelmiä.
Viimeinen tunti ennen ovien sulkeutumista on toimitsijoiden kitutunti, sillä äänestäjiä ei juuri enää käy.
– Viime minuuteilla paikalle tulee vielä perinteisesti muutama huohottava matti myöhäinen. Tämä on iloinen juttu sille toimitsijalle, jolta uupuu muutama prosentti oikeasta veikkauksesta äänestysaktiivisuudeksi. Meillä on tapana kilpailla siitä, kuka veikkaa äänestysprosentin oikein. Lyömme vetoa muutamasta eurosta ja potti lahjoitetaan Pieni ele -keräykseen, Jokela sanoo.
Jokelalle ensimmäinen kokemus vaalitoimitsijana oli kohottava ja se on saanut jatkamaan vuosi toisensa jälkeen.
– Ensimmäinen kerta oli erittäin positiivinen kokemus. Koin, että voin olla avuksi tärkeässä asiassa. Itselleni tuli juhlallinen ja arvokas olo. Sain rintaani lapun, jossa luki: vaaliavustaja. Olin valmis auttamaan, jos esimerkiksi näkövammainen tai pyörätuolilla kulkeva olisi tarvinnut apua. Koen tehtävän yhä velvollisuudeksi ja kunnia-asiaksi. Vaalipäivä on mieleenpainuva kaikkinensa.
Varsinainen säpinä alkaa vaalihuoneistojen sulkeuduttua, kun ääntenlaskenta alkaa.
– Jokaisella ehdokkaalla on oma A4 -kokoinen paperi. Vaaliuurna kipataan pöydälle, äänestyslipukkeet avataan, tarkistetaan ja viedään numeronmukaisesti oikean paperin päälle. Kun äänet on laskettu, laput niputetaan ja laitetaan kuoreen, johon tulee sinetti päälle. Tämä on juhlallinen hetki, silloin meidän työ on tehty.