Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkulyhty toiminut Vihdissä 20 vuotta: "Steinerpedagoginen ajatus on, että alle kouluikäisen on tärkeää saada kokea maailman olevan hyvä"

Anne Aaltonen kertoo steinerpedagogisen ajatuksen olevan sellainen, että alle kouluikäisen on tärkeää saada tuntea ja kokea maailman olevan hyvä.

– Tämä tulee sen avulla, että aikuiset hoivaavat ja huolehtivat hänestä. Lapsi voi luottaa aikuiseen ja tuntee olonsa turvalliseksi. Hän saa leikkiä ja olla huolettomassa sadun ja mielikuvituksen maailmassa. Aikuisen tulee olla turvallinen, rakastava "auktoriteetti", ei lapsen kaveri. Rajat ja rakkaus oikealla tavalla, kuvaillee Otalammella perheineen asuva Aaltonen, joka on ollut perustamassa Vihdin kirkonkylässä toimivaa steinerpäiväkoti Pikkulyhtyä, jolla on meneillään kahdeskymmenes toimintakausi.

Aaltonen, 63, on työskennellyt Pikkulyhdyssä päiväkodinjohtajana alusta alkaen. Hän jäi eläkkeelle viime vuoden kesäkuussa, mutta on edelleen säännöllisesti mukana päiväkodin toiminnassa eri tavoin. Aaltonen on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja steinerpedagoginen erityisvarhaiskasvattaja. Nyt päiväkodinjohtajana toimii steinerpedagoginen varhaiskasvatuksenopettaja Susanna Lyytikäinen.

Päiväkoti Pikkulyhdyssä on tällä hetkellä 12 lasta, joista kaksi on alle 3-vuotiasta. Ryhmä on sisarusryhmä. Työntekijöitä on kaksi. Lapsimäärä on päiväkodissa pysynyt muutaman vuoden ajan samana. Parhaillaan on menossa hakuaika uusille kolme vuotta täyttäneille lapsille.

– Sitä, että sisarukset pääsevät samaan päiväkotiin pidetään tärkeänä. Ryhmän nuoremmille on hyvä, kun on isompia lapsia esimerkkinä miten tulee toimia. On hienoa, kun isompi lapsi voi auttaa pienempää. Esikoululainen kokee olevansa tärkeä ja taitava. Sisarusryhmässä lapsi havaitsee, että kaikilla on erilaiset taidot ja jokainen oppii omaan tahtiin. Lapsi oppii luontaisesti hyväksymään erilaisuutta.

Pikkulyhdyllä on palvelusetelisopimus Vihdin kunnan kanssa. Perheen kuukausittainen hoitomaksu määräytyy tulojen perusteella ja on saman suuruinen kuin kunnallisessa päivähoidossa. Päiväkotia ylläpitää Vihdin Steinerkasvatuksen kannatusyhdistys ry.

– Yhdistyksen toimintaan on jokaisen päiväkotilapsen vanhempi tai huoltaja tervetullut osallistumaan. Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa, sillä päätämme asioista toimintaperiaatteiden mukaisesti yhdessä.