Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Asiakysymyksistä arvojen kautta itse persoonaan

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi 22.3. Ennakkoon on kätevää äänestää, koska äänestää voi missä vain ennakkoäänestyspaikassa muiden menojen lomassa.

Kuka on paras ehdokas edustamaan niitä asioita ja arvoja, jotka ovat itselleni tärkeitä, selviää tutkimalla ehdokkaita monin eri tavoin. Ehdokkaan persoonakin kiinnostaa. Miten hyvä on ulosanti, kuinka kykenevä ehdokas on yhteistyöhön ja kuinka hyvä on kyky hahmottaa laajoja asiakokonaisuuksia.

Ehdokkaiden kampanjointi on hyvin monikanavaista. Kohdennettua mainontaa ja profilointia käytetään enemmän ja aivan uusilla tavoilla näissä eduskuntavaaleissa kuin koskaan aikaisemmin. Tietosuojalainsäädännön noudattamisesta on huolehdittava, kun puolueet, ehdokkaat tai heidän tukiryhmänsä käsittelevät henkilötietoja vaalityössä.

Ehdokkaiden kampanjointi on hyvin monikanavaista.

Posti kuljetti kotiimme tarkasti kohdennetun mainoksen Vihreiltä. Se oli osoitettu tyttärelleni ja osoitetiedoissa oli hänen koko nimensä. Kääntöpuolella olevassa tekstissä häntä puhutellaan etunimellä ja allekirjoitus on Maria Ohisalon ja Pekka Haaviston.

Vihreiden arvot kohtaavat hyvin monen nuoren arvojen kanssa, mutta eivät tietenkään kaikkien. Olisi mielenkiintoista tietää millaisilla kriteereillä juuri 19-vuotias tyttäreni valikoitui mainoksen saajaksi.

Nuorista 77 prosenttia aikoo äänestää eduskuntavaaleissa. Kantar Publicin valtion nuorisoneuvostolle toteuttaman kyselyn mukaan 46 prosenttia nuorista sanoo äänestävänsä varmasti ja 31 prosenttia todennäköisesti. Tutkimukseen vastasi 1 507 18–29-vuotiasta mannersuomalaista ja se toteutettiin internetpaneelissa 30.1.–5.2.2023.

Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan kuluneesti, mutta paikkansapitävästi. On tarpeellista antautua keskusteluun nuorten kanssa ja pohtia maailman tilaa heidän kanssaan. Arvostaen kuuntelen omien nuorten perusteluja miten he tekevät valintaa ehdokkaiden välillä:

– On tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt otetaan huomioon sekä luonto ja eläimet.

– Mietin taktisesti ja omien arvojen mukaan minkälaisen hallituksen haluaisin ja millä puolueilla on mahdollisuuksia päästä hallitukseen ja mitkä jäävät oppositioon.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Länsi-Uusimaan toimittaja