Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunta tilaa eri kokoisia Pride-lippuja – Liputus Nummelassa ja kirkolla

Vihdin kunta alkaa liputtaa Pride-viikolla keskeisillä kiinteistöillään, neljässä eri paikassa Nummelassa kunnanvirasto ja pääkirjasto, kirkonkylässä Kuntala eli museo sekä koulukeksus Vihko. Pride-lippuja on jo tilattu Helsingin Lipputehtaalta.

– Vielä emme ole saaneet tarjousta tai hintatietoja Helsingin Lipputehtaalta, kunnossapitopäällikkö Kai Viherkanto Vihdin kunnasta kertoo.

Vihdin kunta tilaa Pride-lippuja niin, että jokaiseen liputettavaan kiinteistöön saadaan oikean kokoinen lippu lipputangon pituuteen nähden.

– Nettikaupoissa myytävä vakiokokoinen lippuhan on hieman pienempi, kuin mitä kuuden metrin pituiseen tankoon tulisi ja meillä pisin tanko, jonne Pride-lippu vedetään, on kuitenkin 14 metriä pitkä, Viherkanto jatkaa.

Pride-liputusta suunnitellaan Pride-viikolle 26.6.–2.7.

Pride-liputus ei isoa työmäärää tuota.

Kunnossapitopäällikkö Kai Viherkanto

– Palkkakustannus tässä tapauksessa on noin 300 euroa liputukselta vuositasolla huomioiden vaikutukset keskituntiansioon, sanoo Viherkanto.

Vihdin kunta suorittaa vuonna 2023 tämän hetken tietojen mukaan kaikkiaan 24 liputusta.

Vihdin kunnalla on 42 kiinteistöä, joissa suoritetaan liputusta. Lipputankoja on kaikkiaan kunnan kiinteistöissä 54 kappaletta. Lipputankojen korkeudet vaihtelevat 8 – 14 metrin välillä.

Liputusta hoitavia kiinteistönhoitajia on tällä hetkellä 13. Jokaiselle kiinteistölle on nimetty oma työntekijä, joka työaikana hoitaa liputuksen ja muuten nimetään työntekijät, jotka työajan ulkopuolella hoitavat liputukseen liittyvät asiat.

– Liputus kokonaisuutena on pieni osa työnkuvaa ja Pride-liputus ei isoa työmäärää tuota, mutta tuottaa hieman ylimääräisiä kuluja ylityötuntien osalta, kun lipunlasku tulee sijoittumaan normaalin työajan ulkopuolelle, Viherkanto toteaa.

Vihdissä Pride-liputuksen järjestäminen ei ollut itsestään selvää. Kunnanjohtaja Erkki Eerola käytti otto-oikeuttaan elinvoimalautakunnan aiempaan, kielteiseen liputuspäätökseen ja vei asian kunnanhallituksen ratkaistavaksi. Kunnanhallitus oli täpärästi Pride-liputuksen kannalla äänin 5–4. Valtuusto päätti maanantaina äänin 25–18, että Pride-liputuksesta tehty valtuustoaloite on loppuunkäsitelty – Vihti siis liputtaa.

Vihdin Uutiset kysyi aiemmin verkkokyselyssä pitäisikö Vihdin kunnan osallistua Pride-liputukseen Helsinki Pride -viikon aikana. Kyselyyn tuli 1 064 vastausta.

Vastanneista hieman yli puolet, eli 52 prosenttia (553 vastaajaa) oli Pride-liputuksen kannalla. 48 prosenttia (509 vastaajaa) vastusti asiaa.

Pride-liputusta kannattavien perusteluissa korostui suvaitsevaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Moni liputusta kannattanut koki myös, että Pride-liputus olisi kunnalle vetovoimatekijä.

– Liputus on näkyvää tukea erilaisuuden hyväksymiselle ja siten edistyksellistä toimintaa kunnalta, eräs vastaaja perusteli.