Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääsiäisajan konsertteja Vihdin kirkossa – Laulamassa vieraita sodan keskeltä Ukrainasta

Vihdin seurakunta järjestää Vihdin kirkossa pääsiäisajan konsertteja. Hiljaisella viikolla kuullaan kolme erilaista konserttia. Laulamassa on myös vieraita sodan keskeltä Ukrainasta. Hiljainen viikko on passioiden aikaa.

Vihdin kirkkokuoro esittää Kaisa-Leena Hannikaisen johdolla suomalaisen passion, Jukka Kankaisen Luukas-passion Vihdin kirkossa keskiviikkona 5.4. klo 19.

Kankaisen moderni sävelkieli yhdistyy perinteiseen passiotraditioon, jossa evankelistan kärsimyskertomusta eteenpäin vievät osuudet vuorottelevat Jeesuksen osuuksien ja kuoro-osien kanssa. Kuoron laulamat suomenkieliset kansankoraalit, joihin myös kaikki läsnäolijat saavat liittyä, sekä sävelmien ja tekstiensäkin puolesta erittäin vaikuttavat kommentoivat kuoro-osuudet korostavat passion suomalaista maaperää.

Evankelistan osat laulaa Tapio Aaltonen, Jeesuksen osat Osmo Tuppurainen ja Pilatuksen osat Istvan Kecskemeti. Sopraanosolistina laulaa Pirkko Talola-Aaltonen. Soini Virtanen on urkurina. Passio-konserttiin on vapaa pääsy. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu menee lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Pitkäperjantain traditioksi on Vihdissä muodostunut jo usean vuoden ajan esitetty Giovanni Battista Pergolesin Stabat mater. Se on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu.

Äiti seisoo murheissaan poikansa ristin juurella. Kun tämä viipyilevä, syvyyksiä luotaava ja poikkeuksellisen tunteikas Stabat mater saavuttaa lohduttoman, hiljaisen ja vavahduttavan loppunsa, on hyvä jäädä pitkäperjantain hiljaisuuteen.

Laulamassa ovat sopraanot Anita Hallikas, Virva Puumala, Leena Riipinen, Eeva Saarelainen, Anu Salvén ja Terhi Virtanen, sekä altot Hilkka Aejmelaeus, Leena Haapaniemi, Pirkko Kriikku, Anna-Maija Kuhmonen ja Päivi Niemelä.

Muut laulajat ovat Vihdin kamarikuoron laulajia, Virva Puumala kuoron laulunopettaja. Soitinyhtyeessä soittavat viulistit Minttu Ristiniitty ja Liisa Leppänen, alttoviulisti Eljas Toepfer, sellisti Hannu Kiiski ja urkuri Kaisa-Leena Hannikainen, Jorma Hannikainen johtaa.

Konsertti on Vihdin kirkossa 7.4. klo 18. Konserttiin on vapaa pääsy ja vapaaehtoinen ohjelmamaksu menee lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Toisena pääsiäispäivänä maanantaina 10.4. kello 15 on ukrainalaisen kirkkolauluyhtye Kaanonin konsertti Pääsiäisen ajan lauluja.

Ryhmän piti esiintyä Vihdissä jo vuonna 2020, mutta maailmassa puhjennut koronakriisi esti matkustamisen. Näin kävi myös seuraavana vuonna. Kolmas yritys kaatui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Suomen kiertue jouduttiin siis perumaan kolme kertaa peräkkäin.

Nyt seitsemän laulajan kirkkolauluyhtye Kaanon on vihdoin Suomessa ja Vihdissä. Miehet anoivat ja saivat Ukrainan valtiolta erityisluvan poistua maasta kiertueensa ajaksi. Kiertueen on järjestänyt Hämeenkyröstä käsin toimiva Ukrainan kansainvälinen kulttuurikeskus, jonka tehtävä on tutustuttaa suomalaisia Ukrainan historiaan, perinteisiin, kulttuuriin ja taiteisiin. Yhtyeen taiteellinen johtaja on Ievgen Valovenko.

1990-luvun alussa seitsemän eri kuoroissa pitkään laulanutta lahjakasta miestä Keski-Ukrainasta kiinnostui ortodoksisesta lauluperinteestä, joka oli tuolloin lähes tuntematonta nuoressa itsenäisessä tasavallassa. Perehdyttyään huolellisesti kirkkolauluun Kaanon-lauluryhmä halusi ryhtyä sen sanansaattajaksi ja tehdä itselleen tärkeistä, rauhoittavista ja säestyksettä esitettävistä melodioista tuttuja yhä useammille.

Neliäänisesti laulava kirkkolauluyhtye Kaanon tuo Suomeen vaikuttavan, monipuolisen ohjelmiston: mukana on sekä perinteistä ortodoksista kirkkolaulua, klassisia ukrainalaisia kuoroteoksia että tällä kertaa erityisesti pääsiäisen ajan lauluja. Pääsiäinen on ortodoksisen kirkon tärkein juhla, ja jo pelkästään siksi konsertti tuo kiintoisaa materiaalia kuultavaksemme.

Ryhmä on laulanut paljon yhdessä, ja sen voi kuulla - äänet soivat saumattomasti ja puhtaasti yhteen ja tuovat loistavasti esiin musiikin arvon sekä perinteen iän ja voiman. Pyhän viikon tienoille, varhaiskevään heräämisen aikaan, Kaanon tuo äänillään kevään kirkkautta ja valoa. Seitsemän miehen laulussa on voimaa, mutta ei siitä herkkyyttäkään puutu!

Konsertin päätteeksi isäntäseurakunnan kuoro, Vihdin kamarikuoro kutsuu Kaanonin yhteiseen rauhanrukoukseen, Arvo Pärtin lauluun Da pacem Domine, Herra, anna meille rauha aikanamme!

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 20 euroa, jonka tuotto ukrainalaisten tukemiseksi Vihdin Kinnas –projektin kautta.

Kaikkiin kolmeen konserttiin on kuljetus Nummelan seurakuntakeskuksesta. Ilmoittautuminen etukäteen tekstiviestillä: 040 759 9628.