Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Vihdin Eerikki Viljanen (kesk.) meni läpi – "Tarkalla oli, kädet tärisee vieläkin"

"Hyvä että Länsi-Uudenmaan kehyskunnista saatiin edustus Vihdistä ja Lohjalta."

Vihdin Eerikki Viljanen (kesk.) meni läpi eduskuntaan 2 781 äänellä ja Uudenmaan vaalipiirin pienimmällä vertausluvulla.

– Tarkalle meni. Olen tosi tyytyväinen ja onnellinen. Syke oli varmaan aika korkealla, kädet tärisee vieläkin, kertoi Viljanen puhelimessa valinnan varmistuttua.

– En ole ehtinyt muiden tuloksia hirveästi seurata, mutta hyvä että Länsi-Uudenmaan kehyskunnista saatiin edustus Vihdistä ja Lohjalta. Puuhaa riittää alueen edun ajamisessa, sanoi Viljanen.

Lohjalta eduskuntaan pääsi Joona Räsänen (sd.).

Keskusta sai Uudeltamaalta kaksi kansanedustajaa, 12 654 ääntä keränneen Antti Kaikkosen ja Eerikki Viljasen.

Kuohupullo avattiin Viljasen vaalivalvojaisissa vasta kun Uudenmaan äänistä oli laskettu kaikki 100 prosenttia.

– Jännitettiin yhdessä, ja laskenta venyi ja venyi... Porukka meinasi jo 99-alkuisen laskentaosuuden jälkeen avata pullon, mutta sanoin että yhtään maljaa ei nosteta ennen kuin kaikki äänet on laskettu!

Yllätyin, miten tiukasti junakysymys jakaa äänestäjiä Vihdissä ja naapurikunnissa.

Eerikki Viljanen

Täpäriä tilanteista on nimittäin ollut Viljasen perheessä ennenkin.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Eerikki Viljasen läpimeno varmistui vasta tarkistuslaskennassa, kaksi päivää vaalien jälkeen.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Eerikin isä Pekka Viljanen oli tuloksissa jo läpimenneenä, kun äänistä oli laskettu piirua vaille sata prosenttia. Mutta kun oli laskettu tasan 100 prosenttia, hän oli pudonnut alle valintarajan.

Maatalousyrittäjä, Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen, 47, oli kansanedustaja kauden 2015–19.

Eduskuntavaaleissa 2019 Viljanen sai 3 874 ääntä ja jäi keskustan ensimmäiseksi varakansanedustajaksi Uudellamaalla. Viljanen oli nyt ehdolla eduskuntaan viidettä kertaa.

Eduskuntavaalikampanjansa loppuvaiheessa Eerikki Viljanen yllättyi siitä, miten tiukasti junakysymys jakaa äänestäjiä Vihdissä ja naapurikunnissa.

Viljanen sai kuulla vaalikentillä sellaistakin, että "muuten hyvä mies, mutta se juna".

– Kun tulin lauantaina kotiin, kirjoitin yötä myöten nettisivuilleni perustelut omalle kannalleni.

Viljanen kannattaa vankasti Turun tunnin juna -hanketta ja siihen liittyvää, Vihtiä ja Lohjaa palvelevaa kaupunkirataa. Hänen puolueensa keskusta sen sijaan vaaliohjelmassaan toppuuttelee isoja ratahankkeita.

Viljasen vaalipäivä alkoi nukkumalla pitkään.

– Join rauhassa aamukahvin, hommailin kaikenlaista poikien kanssa, vastailin viesteihin, olin papan kanssa navetalla... Oli rauhallinen päivä pitkästä aikaa, kertaili Viljanen eduskuntavaalipäiväänsä.

Viljanen kävi äänestämässä iltaseitsemän jälkeen Vihdin kirkonkylän Pääkonttorin äänestyspaikassa. Sitten hän tuli vaalivalvojaisiinsa Nummelaan, ViaDian senioritaloon.

– Tänne tullessa alkoi vähän jännittää. Yleensä olen osannut ennustaa vaalin tulosta, nyt en osaa, sanoi Viljanen hieman ennen iltakahdeksaa sunnuntaina.