Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eerikki Viljanen sai taas valtakirjan kansanedustajaksi – "Varmaan palkattuakin apua hankittava kotitilalle"

Oinasjokelaisen luomulihakarjatilan arki sovitettava isännän työhön eduskunnassa ja MTK:ssa.

Vihti saa taas kansanedustajan. Eerikki Viljanen (kesk.) luovuttaa valtakirjansa eduskuntaan heti pääsiäisen jälkeen tiistaina, ja torstaina 13.4. vietetään kauden 2023–27 valtiopäivien juhlallisia avajaisia.

Viljanen sai ääniä 2 781, ja hän meni läpi Uudenmaan vaalipiirin pienimmällä vertausluvulla.

– Olen tosi tyytyväinen ja onnellinen. Tulosta jännittäessä syke oli varmaan aika korkealla, kädet tärisee vieläkin, kertoi Viljanen vaaliyönä valinnan varmistuttua.

Viljasen äänistä tuli ennakkoon 1 581 ja vaalipäivänä 1 200. Vihdistä hän sai 1 156 ääntä, Lohjalta 503, Nurmijärveltä 218, Karkkilasta 187 ja esimerkiksi Espoosta 93 ääntä.

Keskusta sai Uudeltamaalta kaksi kansanedustajaa, 12 654 ääntä keränneen Antti Kaikkosen ja Eerikki Viljasen.

Viljanen sai nyt 1 093 ääntä vähemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin hän jäi ensimmäiselle varasijalle.

Luen pojille iltaisin, kun olen kotona.

Kuluneen vaalikauden Viljanen oli poissa eduskunnasta, mutta yhteys keskustan ministerien, kansanedustajien ja puoluejohdon kanssa säilyi tiiviinä.

Keskustan vaalitappiota Viljanen ei ole vielä ehtinyt tarkkaan analysoida. Puolue on ilmoittanut jäävänsä oppositioon.

– Voittajien homma on saada hallitus kasaan, toivottavasti onnistuvat. Silti epäilen, että keskustallekin kilautellaan jossain vaiheessa. Hallitusneuvottelut tulevat olemaan vaikeat, ennustaa Viljanen.

Paitsi poliitikko, Eerikki Viljanen on myös Kuuselan luomutilan omistaja-yrittäjä Oinasjoella. Tila tuotti maitoa yli sata vuotta, mutta kaksi vuotta sitten tuotantotapa ja -suunta vaihdettiin rotukarjan vasikoiden luomuemolehmätuotannoksi.

– Vanhempani ovat olleet korvaamaton apu tilalla, mutta nyt on onneksi helpompaa kuin lypsykarjan aikana. Silti varmaan palkattua apuakin jonkin verran tullaan tarvitsemaan, sanoo Viljanen.

Parhaillaan on menossa tiivis poikimakausi: syntyy vasikka per päivä.

Kuuminta hottia ei ole tuottaa punaista luomupihvilihaa, miettii Viljanen.

– Yhteiskunnan ja median suhtautuminen rassaa monia viljelijöitä, joita pidetään syntipukkeina vähän kaikkeen: veden ja ilman pilaamiseen, eläinten kohteluun. Tästä seuraa, että tiloille ei tahdo löytyä jatkajia.

Viljanen kuitenkin luottaa kotimaisen ruoan ja huoltovarmuuden arvostukseen.

– Suomalaisen ruoan kattava vienninedistämisohjelma on tämän vaalikauden asia. Meillä ei kohta ole kotimaista ruokaa, jollei sen tuotantoa saada kannattavaksi.

Turun tunnin juna -hankkeen puolesta toimimista Viljanen aikoo jatkaa, vaikka hänen puolueensa keskusta suhtautuukin nyt kielteisesti isoihin ratahankkeisiin.

– Olennaisinta on, että hanke pysyy hengissä. Juna on tulevaisuus- ja elinvoimainvestointi. Niin oli moottoritiekin 50 vuotta sitten, ja sitäkin aikoinaan vastustettiin!