Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastoauto toiminut Vihdissä 50 vuotta: Auto on käyttöikänsä päässä – Jatkosta päätetään ensi vuonna

 Ensimmäinen kirjastoauto on tullut Vihtiin vuonna 1973. Kirjastoautotoiminta täyttää Vihdissä tänä vuonna 50 vuotta. Merkkipäivää juhlitaan syksyllä.

Vihdin kaltaisessa laajassa kunnassa kirjastoauto on monella tavalla merkittävä palvelu. Lukemisen edistäminen ja sivistystyö on tärkeää, mutta myös kirjastoautokuljettajan mukana tuleva läsnäolo ja kohtaaminen on monille asiakkaille elintärkeä osa viikkoa.

– Jos ihmisellä ei ole sosiaalista turvaverkkoa voi kohtaaminen kirjastoautokuljettajan kanssa olla viikon ainoa kontakti toiseen ihmiseen. Lapsille kirjastoauto on tärkeä paikka ja heillä on usein paljon asiaa. Kirjastoauton sosiaalinen merkitys helposti unohdetaan, sanoo kirjastoautokuljettaja Sami Anttila.

Anttilan aikaisempi työtausta on rautakaupassa. Nykyisen työn voittanutta ei kuitenkaan löydy:

– Tämä on paras homma mitä olen ikinä tehnyt. Olen aina tykännyt ajaa raskasta kalustoa ja asiakaspalvelu on minulle tärkeää. Tässä työssä yhdistyvät molemmat, mutta raha ei arvota kanssakäymistä. Ihmiset ovat selvästi aidoimmillaan lainatessaan kirjoa. Lainaaminen on iloinen asia.

Vihdissä autolle on selkeästi käyttöä ja tarvetta.

Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Taneli Kolppanen

Kirjastoauton käyttäjäkunta on monipuolinen:

– Ikäihmiset ja perheet ovat aktiivikäyttäjiä kylillä. Koulut ja päiväkodit merkittäviä yhteisöasiakkaita, joista tulee paljon lainoja. Lukemistaidon kehittymisen kannalta kirjastoauto on kustannustehokas palvelu, lukeminen ja kirjat tulevat suoraan lukijoille, jatkaa kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Taneli Kolppanen.

Vihdin kirjastoauton lainausmäärä on viime vuosina ollut noin 50 000 lainaa vuodessa.

– Korona-aika vaikutti tietysti lainausmäärään laskevasta, mutta nyt ollaan takaisin lähellä normaalia aikaa.

– Vuonna 2022 pysäkkejä on ollut laskennallisesti 39. Viime vuosiin verrattuna pysäkkejä on hieman karsittu, tyhjiä poistettu ja uusia testailtu, Kolppanen sanoo.

Kirjastoauto täyttää 20 vuotta ja on käyttöikänsä päässä. Kirjastoautopalvelun jatkoa tarkastellaan Vihdin kunnanvaltuustossa ensi vuonna.

– Kirjastoautopalvelujen jatkumisen kannalta uuden auton hankinta on välttämätöntä. Hankintaprosessin ajan nykyinen auto vielä kestää, mutta loputtomia vuosia ei sille voi enää luvata. 20 vuotta on jo kirjastoautolle eläkeikä, Kolppanen muistuttaa.

Kolppanen toteaa, että lukemistottumukset ovat aina jollakin tavalla murroksessa, mutta fyysinen kirja ja kirjastopalvelut eivät näytä menettävän suomalaisessa yhteiskunnassa merkitystään ainakaan kovin nopeasti.

– Kirjastoautopalvelu on laajassa kunnassa kustannustehokas ja helppo keino saada lukeminen ja muu kirjastopalvelu jokaista kuntalaista lähelle. Vihdissä autolle on selkeästi käyttöä ja tarvetta, ainakin seuraavat 20 vuotta.