Vihdin Museo avasi viikonloppuna ovensa yleisölle. – Tuomme Vihdin historiasta esiin sellaisia aiheita, jotka eivät ole jo valmiiksi pureksittuja, sanoo museotoimenjohtaja Heidi Tammelin.
Vihdin Museon ovet ovat jälleen reilun vuoden tauon jälkeen avoinna yleisölle. Vihdin museotoimenjohtaja Heidi Tammelin kuvaili yhtä aikaa jännittäväksi ja pelottavaksi kävijöiden toivottamista tervetulleeksi museon uusiin ja samalla historiaa henkiviin tiloihin.
Vihdin Museo ehti toimia Pikku-Pappilassa vuodesta 1988 asti ennen siirtymistään Kuntalaan, vuodelta 1911 peräisin olevaan vanhaan kunnantaloon Vihdin kirkonkylän keskustaan. Avajaisia vietettiin Kuntalassa torstaina 4. toukokuuta kutsuvierastilaisuuden merkeissä, ja lauantaina 6. toukokuuta ovet avautuivat yleisölle.

Muuton myllerryksessä uusittiin myös museon perusnäyttely. Tammelin kertoi kutsuvierastilaisuudessa, että näyttelyn rakentamisen oli mielenkiintoinen prosessi. Sen lisäksi, että 600 vuotta Vihdin historiaa ja esihistoriaa oli tiivistettävä reilun 60 neliön tilaan, myös museon amanuenssi ehti vaihtua prosessin aikana. Haasteista kuitenkin selvittiin.
– Vaikka olemme kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, ajattelin että emme nyt laita [perusnäyttelyyn] niitä rukinlapoja. Periaatteemme oli, että tuomme Vihdin historiasta esiin sellaisia aiheita, jotka eivät ole jo valmiiksi pureksittuja ja löydy historiateoksista, kertoi Tammelin.
Teemoja näyttelyssä ovat esimerkiksi seksuaalinen tasa-arvo tai rasismi. Tammelin muistutti, että Vihtikään ei sijaitse omassa kuplassaan, vaan liittyy myös valtakunnan- ja jopa globaaliin historiaan.
– Ja aina sanotaan, että paikallismuseon pitää ottaa aktiivisesti osaa keskusteluun. Olemme nyt tehneet näyttelyssä sen.
Muutama yllätyskin on luvassa, paljasti Tammelin. Nähtävillä on ensi kertaa Pahantorjuja-kivi, eli Jokikunnalta löytynyt satoja vuosia vanha kivi, johon kaiverretun symbolin uskottiin varjelevan pahalta. Yksityishenkilön mailla sijainneen kiven on aiemmin päässyt näkemään vain harva. Kivi siirrettiin museoon yhteistyössä Museoviraston kanssa.
Tammelin muistutti, että museon tärkeä tehtävä on myös säilyttää nykyisyyttä tulevia sukupolvia varten. Nykyajan Vihdistä monelle tulee mieleen artisti Anssi Kela Nummela-kappaleineen.
– Anssi lahjoitti meille käsinkirjoittamansa alkuperäisen Nummela-biisin sanat. Se on nyt osa Vihdin museon kokoelmaa, kertoi Tammelin.

Uusi perusnäyttely sai kiitosta torstain kutsuvierastilaisuuteen osallistuneilta. Kiinnostusta herätti erityisesti Pahantorjuja-kivi, jonka symbolia useat vieraat kävivät ensi töikseen etsimässä.
– On tosiaan vaivaa nähty, kehuivat näyttelykokonaisuutta Risto Jokinen ja Marko Poikola Vihdin Kivikoruharrastajat ry:stä.
Heille erityisesti Pahantorjuja-kiven siirtäminen museoon oli merkittävä asia.
– Sillä on iso merkitys täällä, totesi Poikola.
Hyvinvointilautakunnan jäsenet Anita Lehikoinen ja Kaddi Talts kuvailivat, että näyttelyesineet tulevat hyvin esille kokomustasta, modernista näyttelytilasta.

Museon ensimmäistä vaihtuvaa näyttelyä aletaan rakentaa toukokuun puolivälin paikkeilla.
– Meille tulee paikallisen taiteilijan Ilma Ylirodun näyttely, kertoi Tammelin.
Näyttely kantaa nimeä Vihtiläisiä taloja ja pihoja.
– Kun kaikki on ihan uutta, opettelemme miten näyttelytekniikka täällä toimii ja millaisia näyttelyitä tänne voi rakentaa. Ideoita on vaikka kuinka paljon, totesi Tammelin.

Vihdin Museo avoinna toukokuussa ke–pe klo 12–16. Helatorstaina suljettu.